– Det er helt håpløst. Det er et makkverk uten sidestykke

Nyheter
0

Høyres Linda Hofstad Helleland håper at normprisrådet blir skrotet.

På et havbruksseminar i regi av advokatfirmaet Wikborg Rein i Oslo i dag sparer ikke Høyre-politiker Linda Hoftsad Hellelland på konfekten. Hun håper at normprisrådet ikke blir noe av. Til en lydhør forsamling karakteriserer hun det som et makkverk.

– Det kommer til å bli det største kostnadssluket innenfor byråkratisering vi noen gang har sett. Både for næringen selv og for forvaltningen. Det er helt håpløst. Det er et makkverk uten sidestykke. Som bare er lappet på plass, med tilbakevirkende kraft. Og jeg håper at det blir skrotet, slår hun fast.

Frykt for kaos
Hun utdyper de harde ordene til iLaks:

– Ja, jeg mener jo det. Så jeg håper at det ikke kommer på plass. Det er derfor jeg tror de (regjeringen) har kjøpt seg bedre tid. Jeg tror de skjønner selv. Så jeg håper at det ikke kommer på plass, fordi det vil bare skape fullstendig kaos.

Nylig ble det kjent at regeringen hadde utsatt tidspunktet for når normprisrådet skal sette bindende priser til 1. juli 2024.

Hun har ikke noe i mot at det blir så forsinket at det ikke er klart før dagens regjering blir byttet ut.

– Jeg håper at ikke regjeringen får det på plass før det blir et regjeringsskifte.

Og det regjeringsskiftet satser Helleland vil skje i 2025.

Nytt helhetlig skatteopplegg
Helleland forteller også at Høyre har satt i gang et omfattende internt arbeid for å se på skattesystemet.

– Vi driver nå og utreder helhetlige endringer i hele skattesystemet. Blant annet på næringsbeskatning og eierbeskatningen. Dette skal danne grunnlaget for hva vi skal mene i vårt partiprogram for den politikken som vi skal føre de neste fire årene.

Hun er ikke enig i at dette kan bidra til mer uro og uforutsigbarhetene rundt rammevilkårene til oppdretterne.

– Med respekt å melde, den uforutsigbarheten er det ikke Høyre som har bidratt til. Det er dagens regjering som foreslo det fra en dag til en annen, sier hun kontant.

Frempek med produksjonsavgift?
Mange lurer på om Høyres forslag om produksjonsavgift, som er blitt presentert i forbindelse med arbeidet med neste års statsbudsjett, er et frempek mot 2025. Hun vil ikke svare direkte på det, men avviser det heller ikke.

– Hvis vi nå hadde begynt å si at grunnrente var en god idé, så hadde vi nok gitt signaler om det i det alternative statsbudsjettet. Der viser du den politikken som du ønsker å føre. Der går vi i mot det og tydeligere kan vi ikke være, sier hun.

Helleland leger til:

– Fra vi innførte produksjonsavgiften i Regjeringen Solberg i 2019 har det vært vår politikk. Vi mener det er den mest gunstige måten å hente inn bidrag fra havbruksnæringen. Og det mener næringen selv også.