– Det er bare å strippe ned alt som står på dekk, så må vi bare ta oss gjennom uværet

Nyheter
0

Skatten kan få alt til å stoppe.

I Bodø var flere titalls aktører i havnæringene samlet til Blå Uke, der tema for åpningskonferansen var Innovating through chaos. De siste årene har vært preget av utfordringer som covid og krigen i Ukraina, men ikke minst av en skattebombe, sa tidligere fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen, da han innledet konferansen.

Den første krisa kom sjømatnæring seg godt igjennom, fortalte han, som tiltrådte dagen etter at landet ble stengt ned den 12. mars 2020. Den sistnevnte krisa lot heller ikke Roger Hofseth gå upaktet hen da det ble hans tur på podiet.

– Jeg er kommet hit for å snakke om den fantastiske utviklingen Hofseth International har hatt siden vi startet opp. Men så vi har også noen utfordringer. Det må jeg bare si, siden jeg har reist så langt i dag for å prate. Og det er de to figurene her, sa Hofseth, som høstet applaus idet han pekte på skjermen med et bilde av Vedum og Støre.

– Vi må ha en bærekraftig drift, men også politikere som gir oss muligheten til det, sier Roger Hofseth. (Foto: Steve Hernes).

Veksten stopper
Det er ikke bare skatten, men også trafikklysmodellen er en utfordring, ifølge Hofseth.

– Oppdrettere i PO4 ligger an til ytterligere nedtrekk og risikerer totalt sett et samlet nedtrekk på 18 prosent i 2024, påpekte han.

– Vi har kjøpt oss inn i Egget, og tallene er så langt fantastiske. Selv om det er en liten testmodell, har den et resultat som viser en fôrfaktor på 0,9 og en dødelighet på 0,7 prosent. Det er slike prosjekter vi kunne fått i gang, hadde det ikke vært for denne skatten. Alt kan komme til å stoppe, påpekte han i sitt innlegg.

– Hvor skal vi få vekst? Vi har ikke noen mulighet til særlig vekst i åpne merder. Vi må ha en bærekraftig drift, men også politikere som gir oss muligheten til det. Nå har jeg satt opp en slags SWOT-anayse. Når jeg ser på hva som er farene, så er det altså våre egne myndigheter som er det største problemet, mener Hofseth.

– Men jeg har har bestemt meg, jeg skal ikke gi meg eller flytte til Sveits. Jeg kan heller sende Støre til Sveits, sa han, og med det løsnet latteren i salen nok engang.

Laksen kan bli for dyr
Hofseth etablerte selskapet i 2001, og omsatte det året for rundt én million kroner. Han trekker særlig frem satsingen på foredling og markedet i USA som helt vesentlig. Selskapet står i dag for over 40 prosent av eksporten til USA.

Den første fabrikken ble etablert ved et nedlagt meieri i Syvde, ei bygd i Vanylven kommune på Sunnmøre. I dag har de tre foredlingsanlegg, og for 2023 blir omsetningen på mellom sju og åtte milliarder kroner for gruppen som helhet i 2023, sa Roger Hofseth.

– Vi snakker om at markedet skriker etter varene våre. Det er jeg enig i, men en ting må vi huske. Nå begynner de å miste tillit, sa han.

– En av våre kunder, en større kjede, har påpekt at de ikke kan ta inn en vare som bare blir dyrere og dyrere. De utrykte lite håp om mer volum fra Norge. Markedet kan bli skadet på grunn av måten politikerne håndterer denne næringa, mente Hofseth.

Roger Hofseth. (Foto: Steve Hernes)

Kastes under bussen
I dag tidlig la Finanskomitéen frem innstillingen til ny skattemodell for havbruk. Her står regjeringspartiene på sitt opprinnelige forslag, med grunnrenteskatt på 35 prosent. Hofseth mener de ikke kunne forvente bedre derfra.

– Nei, det kunne det ikke blitt. Min oppfordring til opposisjonen har hele tiden vært å si nei til hele forslaget. De får bare innføre det nå, men så er jeg redd det er leverandørindustrien som nå kastes under bussen, sier han.

– Vi lever i et åpent marked, og det kan jo hende at politikerne ser galskapen i det de nå gjør. Jeg sier til selskapene og de ansatte, at nå jeg er kaptein på skuta i veldig dårlig vær. Det er bare å strippe ned alt som står på dekk, så må vi bare ta oss gjennom uværet. Det kommer til å ordne seg på ett eller annet vis, det er det nødt til. For logikken vil til slutt føre til at vi tar oss inn igjen, sier han.

– Jeg skal gjøre så godt jeg kan for å stoppe denne lekkasjen til Sveits. Vi skal være her. Skape verdier i vårt land under norsk eierskap, avslutter Roger Hofseth.