Det var god stemning på Gjøvika i Tranøy kommune da SalMar torsdag hadde invitert til storstilt feiring av sitt hittil nyeste smoltanlegg.
Det har vært i drift siden januar, men det er først nå det er offisielt – smoltanlegget på Gjøvika, med en prislapp på 600 millioner, er offisielt SalMars nordligste.
– Det begynte med en idé i 2009, og nå har det endelig blitt en realitet, sa administrerende direktør Trond Williksen til forsamlingen fra talerstolen.
75 000 tonn
Det nye smoltanlegget skal i første omgang kunne produsere 15 millioner smolt, noe som vil kunne danne grunnlag for en lakseproduksjon i nord på 75 000 tonn.
Et solid byks, med tanke på at SalMar Nord produserte 45 000 tonn i Nord-Norge i fjor.
– Det er her vi har lagt en vesentlig del av vår virksomhet, og det er en region som vi ser er i ferd med å bli viktigere og viktigere, sier Williksen til iLaks.
SalMar Nord hadde i 2016 en omsetning på 2,8 milliarder kroner.
– Med dette anlegget har vi et godt fundament for videre vekst i nord. Vi begynner med settefisk, og med dette kan vi selv produsere smolt av den kvaliteten som vi behøver, sa Williksen under åpningen.
Ringvirkninger
Ifølge SalMar-sjefen er det totalt 41 underleverandører som har bidratt til byggingen av anlegget.
Det gir ringvirkninger i de omkringliggende kommunene.
– Cirka 50 prosent av investeringene har gått gjennom lokale og regionale leverandører i Nord-Norge, hevdet Williksen.
I første omgang innebærer smoltanlegget 14 lokale arbeidsplasser. Men Williksen gir overfor iLaks uttrykk for at det etter hvert kan bli mye mer.
– Vi tenker langsiktig i Nord-Norge, og det er jo bare å se på utviklingen vår i Frøya. Der begynte vi med 17 ansatte, og i dag er det over 500.
Oppfordrer til stolthet
Også Erna Solberg hadde tatt turen innom for å markere åpningen. Hun er glad for at SalMar satser i nord.
– Det er tydelig at SalMar med dette anlegget posisjonerer seg godt med tanke på miljøprofilen sin, og det å beskytte merkevaren norsk laks, sa Solberg, og fortsatte med at vi bør være stolte av havbruksnæringen.
– Næringa har potensiale til å bli et stort lokomotiv i norsk næringsliv, og det er en næring som særlig kommer kommunene til gode i form av både lokale og nasjonale ringvirkninger, sa Solberg.