Det amerikanske justisdepartmentet starter etterforskning om prisjuks fra norske laksegiganter

Nyheter
694

Mowi, SalMar og Grieg Seafood stiller seg uforstående til etterforskningen.

Med henvisning til EU-kommisjonens razzia om mulig samarbeid mellom en rekke norske lakseprodusenter og det påfølgende søksmål i USA relatert til den samme saken, kommer flere norske lakseoppdrettere torsdag kveld med uttalelser.

«Mowi er blitt informert om at vi vil motta en stevning fra Antitrustdivisjonen ved Justisdepartementet i USA der de er åpner en kriminell etterforskning som involverer beskyldninger om lignende oppførsel», skriver selskapet i en børsmelding.

Mowi vurderer det slik at det ikke var grunnlag for EU-inspeksjonen, at søksmålet mangler substans og er helt ubegrunnet. Dette gjelder også for enhver kriminell etterforskning i USA.

«Mowi vil samarbeide fullt ut med Justisdepartementet og vil utlevere all forespurt informasjon knyttet til våre amerikanske datterselskaper.»

Selskapet opplyser videre at det ikke foreligger ny informasjon om EU-kommisjonens saksbehandling.

«Ikke noe grunnlag»
Også SalMar opplyser i en børsmelding å ha mottatt en stevning fra Antitrust Division i Justisdepartementet i USA hvor de åpner en etterforskning mot selskapet.

SalMar anser at det ikke er noe grunnlag for etterforskningen i EU, og at gruppesøksmålene er grunnløse. Det samme gjelder en eventuell strafferettslige etterforskning i USA.

SalMar vil samarbeide med Justisdepartementet og fremskaffe all etterspurt informasjon.

Avviser
Rundt en og en halv time før midnatt kom også Grieg Seafood med en børsmelding, hvor de skriver at datterselskapene Ocean Quality, Ocean Quality USA og Ocean Quality Premium Brands, er blitt varslet av Justisdepartementet i USA at det åpnes en etterforskning mot selskapene.

Det samme bekreftes i en e-post fra kommunikasjonssjef Kristina Furnes.

– I kjølvannet av at EU-kommisjonen undersøker mulig konkurransevridende praksis i laksenæringen, og av pågående søksmål i USA om samme sak, har vi blitt informert om at Ocean Quality vil motta en stevning av det amerikanske konkurransetilsynet og at de vil starte sin egen undersøkelse av saken, skriver Furnes og fortsetter:

– Grieg Seafood er ikke kjent med noe form for praksis som undergraver konkurransen hverken i EU eller USA. Vi samarbeider fullt og helt med EU-kommisjonen, og vil også samarbeide med det amerikanske konkurransetilsynet.