Desperasjon i Chile: Selger frossenlaks til under 30 kroner kiloet

Nyheter
2063

Førjulshandel til priser langt under selvkost.

I forrige uke presenterte Mowi sitt resultat for tredje kvartal. I presentasjonsmaterialet her fremgikk det at selskapet opererer med en pris på ferske fileter til 3,4 dollar per pund levert Miami. Hensyntatt en filet-yield (for D-trim) på 60 prosent, omgjort til kilo, fratrukket en dollar i flyfrakt og omregnet til norske kroner, betyr det en laksepris levert Santiago på 40 kroner.

Det er på linje med prisnivået norske oppdrettere handler på inneværende uke, og som iLaks rapporterte fredag.

Langt under selvkost
Men det er ingen hemmelighet at det selges chilensk frossenlaks, særlig mot markeder i Asia og Russland, til vesentlig lavere priser.

– De siste fem containere jeg har kjøpt, tre er i sjøen og to skal skipes, gav jeg levert Singapore 3,7 og 3,9 dollar. Dette er premium 5-6. Tar en bort fryse- og fraktkostnader, cirka syv kroner, ender man opp med cirka 27,50 kroner for fisken, sier en importør basert i sørøstlige Asia til iLaks.

Med produksjonskostnader rundt 40 kroner kiloet, er salgsprisene milevis under selvkost.

– Men dette er ikke spesielt. Dette er prisene vi har å kjempe mot i markedet, sier den erfarne importøren som ikke ønsker sitt navn på trykk.

Samme priser
Importøren, som også driver egen foredling, kjøpte tidligere fem tonn flybåren fersk laks i uken. Nå går det aller meste i frysecontainere sjøveien. 

– Vi solgte cirka 2,5 containere med lakseprodukter ukentlig, før korona. Fra Norge tar det ni uker, fra Chile 12. Vi hadde følgelig mer enn 30 containere i sjøen da markedet over natten ble stengt. Vi leide et fryselager som tok cirka 40 containere, sier han og legger til: – Det har vært tøft, men vi overlever. 

– Europa vil også snart få fisk fra Chile til samme priser, spår han.

– Det med prisene er kun temporert. Det vil gå seg til, sier han. – Det som er det virkelige problemet jeg ser for meg, er den forringede kvaliteten på fisken. Vi skjærer flere tonn for dagen i både norsk og chilensk fisk. Den norske er forringet. Jeg mener det kommer av slakting på brønnbåt. Fisken går i kar med isvann, båten returnerer til slakteriet, og innmaten blir ikke tatt ut av fisken før gjerne dagen etter. Dødstivheten har vært i fisken. Resultatet er en bløt kvalitet som har lett for å gi «cracking» når du skjærer filet. Til porsjoner er det ok, men ikke til filet, bemerker han.