Chilenske lakseoppdrettere rystet etter prisfall

Nyheter
1420

Eksporten av chilensk laks til de viktigste markedene (USA, Kina, Russland og Brasil) er sterkt påvirket av pandemien. Aksjekursen til lakseoppdrettere notert på Santiago-børsen har falt med opptil 60 prosent det siste året. 

I mai uttalte Mowi-sjef Ivan Vindheim følgende:

– Chile produserer stort sett fileter til det amerikanske markedet som selges gjennom tradisjonelle fiskedisker, som har vært nedstengt i tillegg til HORECA-segmentet (hotell, restaurant og catering – red. anm.). Chile har med andre ord mistet den viktigste kunden, har ikke videreforedlingskapasitet, og har som resultat måtte legge fisken på frossenlager.

I Mowis tredje kvartal var også netto etterspørsel negativ med fallende priser og inntjening som resultat.

I løpet av det siste året har chilensk laks opplevd en prissmell etter hvert som etterspørselen har blitt svekket på grunn av markedseffektene av virusutbruddet. Spesielt gjelder dette HORECA-segmentet i Nord-Amerika.

Ifølge Mowi er filetprisen i Miami for tiden rundt 6,3 euro per kilo (rundt 68,8 kroner). Med et filet yield på 60 prosent (minus flyfraktkostnader på rundt en dollar per kilo), innebærer dette at en hel fisk levert til Santiago ligger på 3,7 euro (40,4 kroner).

Oppdretterens produksjonskostnad per kilo (hel fisk) levert Santiago er 43-44 kroner. Dette betyr at chilenske lakseoppdretter for tiden opererer med tap.

KILDE: Mowi

iLaks rapporterte forrige tirsdag at det var ingen tegn til stigende førjulspriser.

KILDE: Bloomberg

– Rundt 40 kroner, lik pris på alt nå egentlig, uttalte en eksportør.

To chilenske lakseoppdrettere er notert på Santiago-børsen, i motsetning til fem for bare tre år siden.

I løpet av et år har aksjekursen til Blumar og Multiexport Foods falt med nesten 60 prosent. Aksjekursen til Oslo-noterte Salmones Camanchaca har falt med 24 prosent.

KILDE: Bloomberg

I løpet av den siste uken har flere chilenske lakseoppdrettere styrket balansene. Chinese Legend Holdings datterselskap Joyvio Group injiserte 62,2 millioner dollar i Agri-Joyvio, eieren av Australis Seafoods.

AquaChile kunngjorde at de gjennomfører en restrukturering, med en kapitalforhøyelse på 248 millioner dollar, der lakseoppdretter Pesquera Los Fiordos overføres til selskapet. I tillegg har Blumar reforhandlet gjelden sin med minst fem banker, og har fått innvilget 300 millioner dollar i ny finansiering.

KILDE: Bloomberg