Derfor vil ikke Aquabyte delta i prosjekt for automatiske lusetellere

Nyheter
0

Thomas Fekete Rønningen, CCO i Aquabyte, har to ankepunkter.

Det pågår for tiden to viktige forskningsprosjekt knyttet til bruken av automatiske lusetellere, i regi av henholdsvis Havforskningsinstituttet og Sintef. I begge prosjektene har man, ifølge Mattilsynet, opplevd at kun et fåtall av teknologiaktører som leverer utstyr som brukes i Norge i dag, har ønsket å delta.

Les også: Mattilsynet justerer vilkårene for dispensasjon for automatiske lusetellere

Ett av disse to, TELLUS, gjennomfører Sintef og er finansiert av FHF. Målet med prosjektet er å sammenligne prestasjonene til ulike systemer for automatisk lusetelling under forskjellige forhold.

Funn
På et seminar i regi av NCE Aquatech Cluster 23. september presenterte Sintef sine foreløpige funn fra prosjektet. Disse viste store sprik i tellingene fra de forskjellige systemene som deltok, og dette har siden blitt brukt i diskusjoner om kvaliteten på automatisk lusetelling som teknologi.

– Nylige diskusjoner rundt TELLUS-prosjektets studie av automatiske lusetellingssystemer har reist bekymringer som vi mener må adresseres. Vi er et selskap som er pionerer i automatisk lusetelling og kontinuerlig tester systemet vårt mot de høyeste standarder. Derfor valgte Aquabyte å ikke delta i denne spesifikke studien på grunn av mangler i designet, sier Thomas Fekete Rønningen, CCO i Aquabyte, til iLaks.

Thomas Fekete Rønningen, CCO Aquabyte

– Våre ankepunkt mot TELLUS er:

  1. Hvordan prosjektet er gjennomført uten å ta hensyn til de spesifikke kravene til korrekt posisjonering i merden som de ulike kamerabaserte lusetellingssystemene har
  2. At resultatene fra prosjektet brukes til å sammenligne forskjellige systemer mot hverandre i stedet for å sammenligne mot dagens standard/benchmark, som er manuell lusetelling

– Vi følger bransjens beste praksis med våre kunder, innebærer spesifikk posisjonering av kameraer i merdene for å sikre representativ datainnsamling. Dessverre tok ikke TELLUS hensyn til leverandørenes posisjonering, noe som resulterte i at utgangspunktet for studien kom skjevt ut.

Standard
– Studien hadde som mål å sammenligne resultater på tvers av ulike systemer, men faktisk nøyaktighet bør måles mot en objektiv standard – i dette tilfellet manuell lusetelling, som beskrevet av Mattilsynet. Manuelle lusetellinger er dagens aksepterte standard for å vurdere nøyaktigheten av automatisk lusetelling, ikke sammenligninger med andre, potensielt mindre modne systemer som er mottakelige for å levere unøyaktige resultater, sier Thomas Fekete Rønningen.

– Hos Aquabyte er vi stolte av å utføre omfattende testing, både internt og hos kunder, hvor vi bruker blant annet manuelle lusetellinger som en objektiv standard. Vi er forpliktet til åpenhet og deltar gjerne i studier som benytter følger faglig utarbeidede forsøksoppsett for å sikre de beste resultatene for havbruksnæringen.

Han legger til:

– Vi ønsker velkommen fremtidige samarbeid om godt utformede studier for å teste all teknologi grundig og objektivt.