Ørreten slipper unna normprising – inntil videre

Nyheter
0

– Det er et begrenset kvantum og antall oppdrettere som driver med ørret. Så vi har foreløpig hatt fokus på laks, sier lederen for normprisrådet. Men rapporteringskrav for ørreten er på trappene.

Prisrådet for havbruk har fått i oppgave å sette priser for laks, ørret og regnbueørret, som tilsvarer markedsverdien ved merdkanten. Normprisen skal i utgangspunktet settes fire ganger i året, og bidra til å beregne grunnrenteskatten mer presist.

På prisrådets nettsider står det at oppdrettere foreløpig kun skal rapportere inn salgsopplysninger om sløyd laks i superior-kvalitet i vektklassene 3-6 kilo, og at det senere kan bli aktuelt med alle typer kvaliteter og vektklasser. Revisor Ola Oldernes, som leder normprisrådet, forklarer hvorfor ørreten foreløpig utelates.

En «het potet»
– Ørreten er absolutt på blokka, og planene for overskuelig fremtid er å prise ørreten også. Men vi har valgt å holde den utenfor inntil videre, sier Oldernes til iLaks, og utdyper:

Rapporteringsbyrde har åpenbart vært en «het potet», og det er et begrenset kvantum og antall oppdrettere som driver med ørret. Så vi har foreløpig hatt fokus på laks.

Prisrådleder Ola Oldernes forteller at det kan hende at man må rapportere på andre eller flere variabler for ørret, enn man må for laks, og at det jobbes på høygir med systemene i Fiskeridirektoratet. Foto: Økonomene Trondheim

Normprisrådet har jobbet med prissetting siden i sommer, og er i en innføringsfase.

– Jeg kan si med en gang at det kommer rapporteringskrav for ørreten også, slår Oldernes fast.

– Svært omfattende
Firda Seafood Group, som kun driver med ørret, forteller at de allerede har rapportert inn priser for mai-september. For oktober opplevde de at det ikke lenger gikk gjennom i systemet, ifølge administrerende direktør Lina Braanaas Utne.

– Ørreten er utelatt enn så lenge, men skal inkluderes etter hvert. Hva tenker dere om det?

Lina Braanaas Utne er administrerende direktør i Firda Seafood Group. Foto: Firda

– Vi har ikke mottatt informasjon fra prisrådet angående dette, og kjenner ikke konsekvensene enda. Vi skjønner at det er svært omfattende å håndtere all den informasjonen som prisrådet har mottatt siden juni, og det er ikke overraskende for oss at de må redusere omfanget. At ørret faller ut er naturlig, ettersom det er et lite volum i forhold til laksen, svarer Utne, og legger til:

– Vi regner med at det ikke settes normpris på ørret i perioden vi ikke rapporterer inn priser, og er spent på om de i det hele tatt setter normpris på ørret for Q3.

– Muligens urettferdig
Tilbake til Oldernes i normprisrådet.

– Kan det gi en slags skjevhet eller urettferdighet mellom lakse- og ørretoppdrettere, om kun lakseoppdrettere må rapportere inn salgspriser?

– Det er muligens urettferdig for dem som må rapportere, at de som driver med ørret ikke trenger å gjøre det foreløpig. Om det er urettferdig at det i første omgang bare kommer normpriser på laks, enten for dem som driver med laks eller ørret, kan jeg ikke se. I utgangspunktet vil en eventuell prisforskjell være marginal, da prisene som settes av oss skal bli omtrent de samme som om oppdretterne satte prisen selv, sier Oldernes.

Mange har for øvrig vært kritiske til normprismodellen. Venstre, Høyre og FrP har nå gått sammen om at de vil skrote det nyinnførte systemet, dersom det blir borgerlig valgseier til neste år.

Les også: Vil et normprissystem fungere i havbruk?