Nord-Norges største lakseoppdretter satser heller penger i Florida enn hjemme.
Nordlaks kom inn på eiersiden i Atlantic Sapphire i fjor sommer. Da tegnet Stokmarknes-oppdretteren seg for 150 millioner kroner i en emisjon. I forrige uke hentet Atlantic Sapphire mer penger, nærmere bestemt 55 millioner dollar.
Ingen tegnet seg for mer enn Nordlaks.
Før emisjonen eide Nordlaks 7,3 millioner aksjer, eller 4,8 prosent av aksjene i selskapet. I den nylig avsluttede emisjonen tegnet Stokmarknes-oppdretteren seg for 21,6 millioner nye aksjer, eller en femtedel av det totale emisjonsbeløpet. Nordlaks eier nå 10,6 prosent av selskapet, og blir dermed en industriell hovedaksjonær.
Les også: Nå skal Atlantic Sapphire lære RAS-drift fra dette Nordlaks-anlegget
Prioritet
Styreleder Kjell Bjordal sier at Nordlaks helst vil vokse på hjemmebane. Men disse investeringene er lagt på is grunnet den nyinnførte grunnrenteskatten.
– Verdiskaping i Vesterålen er prioritet én, to og tre for Nordlaks. Men akkurat nå er den politiske usikkerheten rundt næringa så stor at det er uforsvarlig å gjøre flere tunge investeringer i Norge, sier Bjordal til Bladet Vesterålen.
Med formueskatt og utbytteskatt, på toppen av grunnrenteskatt og produksjonsavgift, får Nordlaks et samlet skattetrykk på over 80 prosent.
Bjordal påpeker imidlertid at investeringen i Florida-oppdretteren ikke er noen stor satsing for Nordlaks.
– Men i og med at vi har måttet sette store investeringer i nordre Nordland på vent, har vi mange flinke folk med ledig kapasitet. Da velger vi å se om vi kan bidra til at Atlantic Sapphire kan lykkes, forklarer han.
Les også: – Ikke Sveits, men USA
Samarbeid
I presentasjonsmaterialet til emisjonen fremheves samarbeidet med Nordlaks:
Nordlaks har «betydelig erfaring med RAS – har bygget og er i drift med et av verdens største smoltanlegg, på Innhavet, med sterk biologisk ytelse. Innhavet er et topp moderne storskala 24.000 kubikkmeters RAS-anlegg, som utnytter saltvann, med en samlet produksjonskapasitet på 2.400 tonn smolt årlig.»
«Nordlaks har til hensikt å bidra med kunnskap og erfaring fra drift, design og prosjektering av storskala saltvann RAS, samt biologisk erfaring. Den planlagte samarbeidsavtalen er tenkt gjennomført innen første kvartal 2023,» heter det.
– Praktisk talt all laks i USA-markedet blir fløyet inn fra Europa eller Chile. Atlantic Sapphire har gode vannresurser, gode løsninger for avfallsvann og et kjempestort marked, men de har ikke fått til biologien godt nok. De har hatt noen uhell underveis, så produksjonen ikke har vært slik den burde. Da vil vi prøve å dele erfaringer og litt ingeniørhjelp med dem i håp om at det kan bedre produksjonstallene, sier Bjordal til Bladet Vesterålen.