I denne uke orienterte fiskeriminister Elisabeth Aspaker om lusesituasjonen. Den er alvorlig noen steder på grunn av resistens.
Ministeren varslet derfor at lokalitetsgodkjenning kunne bli helt eller delvis tilbaketrukket.
Det er åpenbart at om lokalitetsgodkjenning blir helt tilbaketrukket, kan oppdretterne ikke ha fisk på lokaliteten. Men hva betyr delvis tilbaketrekning?
Svaret på dette spørsmålet ga Mattilsynet til Fiskeridepartementet i forkant av møtet med ministeren denne uken.
–Mattilsynet forslår å trekke tilbake lokalitetsgodkjenningen helt eller delvis på lokaliteter der lusesituasjonen ikke er håndtert på en forsvarlig måte. Delvis tilbaketrekking vil bety reduksjon av antall fisk på lokaliteten. Det vil gjelde lokaliteter der lusegrensen er overskredet i lengre tid, og der fisken er behandlet gjentagende ganger med lite eller ikke effektive medikamenter, skriver Mattilsynet i sin tilrådning til departementet.
Tilsynet varsler at flere av disse lokalitetene «heller ikke (er) i stand til å slakte ut fisk innen rimelig tid. Disse representerer derfor en stor smitterisiko for omliggende lokaliteter.» Tilsynet varsler at de vil lage et system for å kartlegge hvilke lokaliteter som de vurderer som aktuelle.
-Vi er klar over at dette er inngripende tiltak som kan få store konsekvenser for de aktørene dette gjelder. Derfor legger vi stor vekt på en god og grundig prosess for å komme fram til dokumentasjon, kriterier, system og retningslinjer som sikrer forutsigbarhet og lik praksis i hele landet. Det er relativt få lokaliteter dette gjelder, men effekten av å fjerne fisken fra disse anleggene forventes ha stor betydning for det totale smittepresset i området, heter det i tilrådningen fra Mattilsynet til fiskeriministeren.