Sterk vekst i «prodfiskselskaper».
iLaks har saumfart eksportselskapene, av laks og ørret, som har levert sine årsregnskaper i Brønnøysund. Fortsatt mangler noen, men vi har sydd sammen en liste over 25 selskaper. Dette er mest mulig renskårne eksportører – engasjert i kjøp og salg av fisk. Vi tar ikke med eksportører som har en betydelig satsing på foredling.
Totalt oppnådde dette knippet salgsinntekter på 75,5 milliarder kroner i 2023.
Og de gamle er fortsatt eldst.
Størst
Tidligere var selskapet kjent som Hallvard Lerøy AS, etter gründeren. Nå heter Lerøy-konsernets eksportselskap Lerøy Seafood – og omsatte for 23,5 milliarder kroner ifjor. Det holder fortsatt til å være landets suverent største rene fiskeeksportør. Lerøy-gjengen, som har flyttet fra Bontelabo til Marineholmen i Bergen, har over tid gjort det skarpt marginmessig. I 2023 landet driftsmarginen på 2,3 prosent. Det er temmelig nøyaktig det samme som selskapets gjennomsnitt siden 2008.
Det er langt ned til nummer to på listen, et annet Bergen-basert selskap – Seaborn – og Måløy-eksportør Coast Seafood Disse omsatte for henholdsvis 8,8 milliarder og 5,9 milliarder kroner ifjor.
Vekst
Raskest omsetningsvekst er det andre som står for. Bodø-eksportør Polar Quality og «prodfiskspesialistene» North Sea Seafood og Tromsø Seafood. Mens North Sea Seafood har mer enn femdoblet salget på seks år, ble sistnevnte etablert i 2021, og solgte fisk for 428,3 millioner kroner ifjor.
Enmannsorkesteret Orion Seafood var også i fjor landets mest lønnsomme eksportør av laks, målt i driftsmargin. Omsetningen var imidlertid magre 26 millioner kroner, som under tvil holder til en plass på denne listen.
Av de aktørene som har en viss tyngde var det ørreteksportør Firda Seafood som gjorde det skarpest, med en driftsmargin på 4,8 prosent. Det var bedre enn eksportkometen Tromsø Seafood, som kunne skilte både med forbløffende høy salgs- og resultatvekst. Også flyfraktspesialisten Ocean Supreme la bak seg et solid år, reflektert i en driftsmargin på 2,7 prosent.
Mine
Fire aktører tapte penger ifjor.
Verst gikk det for Salmosea, som tapte 130 millioner kroner på driften etter et massivt fall i omsetning. Også Wannebo gikk på en mine, hvor regnskapsfeil ga rekordunderskudd og negativ egenkapital. I tillegg tapte både Williksen Export og North Sea Seafood penger på driften.
Ser en på totalen, så har de siste årene vært preget av marginpress i eksportleddet. I et marked uten reelle inngangsbarrierer kan det ofte utvikle seg i den retningen. Slik var det også i 2023. Fjoråret ga likevel en etterlengtet opptur fra kriseåret 2022. Gjennomsnittlig driftsmargin for eksportleddet var 1,4 prosent i 2023.