De setter ut smolt i et pilotanlegg i april. På sikt er planen å bygge et mye større anlegg ved Lista flyplass

Nyheter
0

Store planer for laks på land.

Pilotanlegget føres opp på Hausvik industriområde, like utenfor Lyngdal. Arbeidet med å bygge tankene inne i produksjonshallen er i full gang.

– Foreløpig er fundamentet og bunnen av tanken blitt støpt. Om kort tid skal veggene, som blir nesten tre meter høye montert. Går alt etter planen, og vi ikke får noen videre forsinkelser på grunn av koronaen, skal vi kunne ta imot smolt ved påsketider. Planen er at fisken skal fôres opp til slaktevekt før jul, sier daglig leder Jarle Dragvik i TM Holding til Lister24 (bak betalingsmur).

Ideen er å sette ut storsmolt i tankene, og fôre denne opp til slaktevekt. Smolten som anlegget skal motta i april vil veie mellom 300 og 400 gram. Før jul vil fisken etter planen oppnå slaktevekt på mellom fire og fem kilo.

Terje Mikalsen. Foto: NTVA

Det er milliardæren Terje Mikalsen, via TM Holding, som er hovedaksjonær i Ecofishcircle og Lista Fisk. Selskapene jobber for å få etablert et større landbasert oppdrettsanlegg i Lista fly- og næringspark, som vil bestå av 12 tanker, hver med en diameter på 26 meter.

Sammen med Ocean Farm Holding, har de to selskapene reist en over 450 kvadratmeter stor forsknings- og produksjonshall ved Hausvik industriområde. Her skal de to virksomhetene drive forskning og produksjon av laks i et landbasert oppdrettsanlegg.

Teknisk rådgiver for selskapene er Arve Gravdal, som i flere år, med vekslende hell, har drevet landbasert oppdrett i Skottland. Gravdal kunngjorde ifjor vår planer om å føre opp et anlegg for 100.000 tonn laks ved badebyen Figuera da Foz i Portugal.

Les også: Slik vil Arve Gravdal bygge et gigantanlegg på land i Portugal

I forrige uken ble det kjent at Ocean Farm Holding har fått konsesjon på et prøveanlegg på Hausvik.  

– Det vi etablerer her på Hausvik er et pilotprosjekt. Hovedplanen vår er at vi skal etablere vårt oppdrettsanlegg på Lista. Jeg kan tenke meg at vår virksomhet blir kunde hos Ocean Farm Holding med tanke på kjøp av storsmolt, sier Terje Mikalsen til Lister24.