De klargjør alle Moen Marins båter før de settes i drift langs kysten

Nyheter
0

Har kontroll på 50 prosjekter samtidig.

Ved den ytterste brygga på Marøya industriområde, Rørvik Marina, møter vi arbeidsstokken på fire fra Moen Marin. Her har de for øyeblikket åtte båter som skal klargjøres og skipes ut til sine rettmessige eiere.

I det vi skal ombord for å inspisere et av fartøyene, kommer en av selskapets stoltheter, «AQS Heimdal», sakte men sikkert glidende forbi i bakgrunnen.

– Det er det største servicefartøyet vi hittil har levert. En av få i denne størrelsen er bygget i aluminium som går langs kysten. «AQS Heimdal» ruver godt med sin tydelige grønnfarge og størrelse, smiler Frode Nergård, og legger til at fartøyet ankom ved årsskiftet 2023/24 og ble overlevert selveste 17. mai året etter.

Venter på skotske inspektører
Han er en av fire teknikere og ingeniører som klargjør fartøyene som er fortøyd på Marøya. De to andre er Tony Westvik og Odd Arne Kongensøy. Fjerdemann er på byggeverft for å inspisere prosessen med bygging av nok et fartøy.

– I starten hadde vi gjerne bare et par båter liggende inne samtidig, mens normalen nå er rundt sju-åtte. På det meste tror jeg vi har hatt 11 stykker samtidig ved kaia for levering til kunde, forteller Odd Arne Kongensøy til iLaks.

For tiden er det fartøyet «Jessie T» det jobbes mest med, da det snarlig kommer inspektører for å godkjenne båten før den skal leveres til kunde Skottland.

Åtte båter ligger inne for klargjøring ved Rørvik Marina. Fra venstre Tony Westvik, Frode Nergård og Odd Arne Kongensøy. (Foto: Steve Hernes).

– Vi har måttet gjøre noen modifikasjoner knyttet til at det er litt annerledes regelverk i Skottland enn her hjemme. Noen punkter er de strengere på, og noen er de mindre streng på, forteller Kongensøy. – I utgangspunktet var den rigget for norske farvann, men som alle båtene vi bygger tilpasser vi dem for også å kunne leveres til andre markeder.

– I og med at de har andre krav enn oss, fikk vi en smørbrødliste med ting som må gjøres før den er seilingsklar der borte. Det har tatt oss rundt en måneds tid, og i løpet av kort tid håper vi å få den på frakt over til de britiske øyer, legger Nergård til.

Et unikt baugdesign
Tony Westvik har ansvaret for det aller meste av elektriske arbeider om bord i båtene. Alt fra lensepumper til lanterner.

– Uansett om båtene er ti eller 15 meter, så er mye av det grunnleggende likt for det vi klargjør her på Marøya før levering. En av de mer spesielle båtene vi har liggende her nå er en båt med et ganske spesielt skrogdesign, sier han og forklarer ivrig.

– Her har vi bygget et unikt, nytt baugdesign på båten. Her er det laget en slags vinge som fører til at båten blir langt mer energieffektiv sammenliknet med et tradisjonelt skrogdesign. Vi bygde to like båter, en med tradisjonelt bauparti og en med dette designet, for å sammenligne og måle forbruket på de to opp mot hverandre.

– Vi ser at samme type båt uten denne «vingen» bruker nesten 40 prosent mer energi på samme forflytning i sjøen som denne. Konseptet heter FlowBow, og er utviklet av det norske selskapet RMD. Dette er den første båten som er bygget med dette konseptet, sier han.

– Det er en stor avrundet plate eller en «spoiler» lengst fremme i baugen på båten som avstives opp mot skroget. Designet gjør at når båten kommer opp i en viss fart, så får den et løft som skaper mindre motstand i sjøen, og presser vannet under båten i stedet for ut til sidene, forklarer Nergård.

Ved siden av ligger en NabCat 1585 Hybrid, bygd i stål med en 65 tonn-meter kran, snart klar for ny kunde.

– På denne båten har vi bygget et unikt nytt baugdesign. Tony Westvik. (Foto: Steve Hernes).

– En veldig sjødyktig katamaran som tåler mye last og har god oppdrift. Den er særlig god på værutsatte lokaliteter, forklarer arbeidslaget til Moen Marin. Til nå har de sendt fra seg tre slike til oppdrettere i regionen, forteller Frode Nergård.

Holder øye med 50 prosjekter samtidig
Mens fire av Moen Marins stab i Rørvik stort sett er nede på brygga, holder de seks andre hus i bygget med det kledelige navnet Havet. En av dem er prosjektdirektør Trude Vareide-Giskås, som har ansvaret for produksjonsavdelingen.

Hun leder blant annet et eget team med ansvar for selskapets integrerte automasjonssystem (IAS), som gir mannskapet en samlet oversikt og kontroll over fartøyet og dets utstyr om bord.

– Det er et ansvar for båtene både før og etter de kommer hit. Hele byggefasen, fra planlegging til levering. Sammen med meg har jeg prosjektledere som er delt i tre ulike team. En av lederne sitter her mens andre holder til i Trondheim, forteller hun.

Prosjektteamene styrer byggeprosjektene på fartøy fra 12 til 30 meter. Variasjonen er stor fra lokalitetsbåter, servicebåter, bløggebåter og fiskebåter. Produksjonsland er Kina, Kroatia og Norge.

Seks nye båter på vei inn
Det er to år siden Vareide-Giskås kom til Moen Marin, og hun trengte ikke å reise langt fra sin forrige jobb med resirkulering av plast ved Oceanize, som ligger rett utenfor Rørvik sentrum.

– Jeg har jobbet mye med prosjekt og ledelse innenfor min karriere. Jeg er født og oppvokst i Rørvik, og etter flere år i trønderhovedstaden flyttet jeg hjem til havbrukshovedstaden Nærøysund. Det er en spennende næring med mange muligheter og aktører i kommunen. Derfor valgte jeg å flytte hjem hit, sier Vareide-Giskås.

– Det er mange prosjekter hele tiden. Min rolle er å se på muligheter for å jobbe mer effektivt og optimalt. Ofte blir jeg koblet på om det er behov for å eskalere et prosjekt opp. For tida har vi rundt 50 ulike prosjekter gående, så det er høy aktivitet og mye å holde på med, sier hun.

– Min rolle er å se på muligheter for å jobbe mer effektivt og optimalt. Trude Vareide-Giskås kom til Moen Marin for to år siden. (Foto: Steve Hernes).

Før det ble sommerferie rakk de å klargjøre ni båter her fra brygga i Marøya i år. Etter sommeren kommer det seks nye servicefartøy som skal klargjøres og ut til kunde, når året er omme håper de å nå rundt tjue båter, som er normalen på et år.

– Her er det en veldig kompetent gjeng som har stort eierskap til prosjektene, båtene og kundene våre. Alle vil veldig gjerne gjøre sitt for at kunden blir fornøyd. Dette er ikke bare en vanlig jobb fra åtte til klokka slår fire, avslutter Trude Vareide-Giskås.