– De har benyttet seg av vårt system

Nyheter
1628

Flatsetsund Engineering har holdt på med sin avluser i en årrekke. Ifjor avluset systemet 65.000 tonn laks, med det de selv beskriver som svært gode resultater.

– Vi har utviklet den over lang tid, forteller daglig leder Kristian Lillerud til iLaks.

Trykkforskjell
Utviklingsarbeidet startet opp allerede i 2002-2003. Tidens Krav omtalte maskinen som fjerner lus fra laksen ved hjelp av sjøvann tilbake i 2009.

Metoden går kort fortalt ut på at den lusinfiserte laksen pumpes opp fra merden gjennom en slange. En ejektor sender en vannstrøm gjennom en kjegleformet dyse som gir et undertrykk der laksen passerer. Denne trykkforskjellen gjør at lusa forlater laksen.

Foto: Flatsetsund Engineering.

Les også: – Vi skal knekke lusen uten bruk av kjemikalier

Marine Harvest opplyste i forbindelse med lanseringen at utviklingsarbeidet med avluseren har skjedd i stillhet. Kanskje ikke så unaturlig gitt at den har flere likhetstrekk med avluseren selskapet allerede leier fra Flatsetsund Engineering.

Fiskepumpe
– Ja, i fra sigesiden og inn. Vi har en ejektor som driver det, de har en fiskepumpe, sier Lillerud, som leder ingeniørbedriften på Frei, like sør for Kristiansund.

– Er dette et plagiat?

– Vi har en avtale med Marine Harvest. De har ikke rett til å gå utenom sitt eget bruk. Vi har en flåte med vårt anlegg som Marine Harvest leier.

– Hva er forskjellen mellom de to avluserne?

– Frem til ejektor/fiskepunpe er de temmelig like. De har ikke et lukket anlegg som vi har, så fiskevelferden blir forringet. I vårt system går fisken i sitt eget vann til den går ut. De har benyttet seg av vårt system, sier han, men legger til: – Makta rår.

Her er Marine Harvests variant av den kjemikaliefrie avluseren. Foto: Marine Harvest.

Lillerud understreker overfor iLaks at det ikke er noen konflikt mellom de to selskapene.

– De er ikke noen konflikt innad med Marine Harvest, men kommer den på det åpne marked er det noe annet. I hvertfall slik vi tolker det.

Forskjeller
Selv om avluserne er like på flere felt, er det også forskjeller.

– Vi kjører vårt system. Vi mener vi har det systemet som tar best vare på fiskevelferden. Man er ikke i atmosfærisk trykk når fisken kommer ut i den andre merden. Vi har lang erfaring med transport av fisk, og jeg mener vi har veldig god erfaring med og tar vare på fiskevelferden, sier Lillerud.

Marine Harvest er ikke enig i kritikken som rettes mot selskapet.

– Vi kjenner oss ikke igjen i Flatsetsund sin beskrivelse av hverken situasjonen eller systemet. Det Flatsetsund kaller sitt system, er et system hvor vi eier teknologien sammen gjennom en delt patent, sier kommunikasjonssjef Ola Helge Hjetland i Marine Harvest til iLaks.

– Marine Harvest Region Nord har betalt for utviklingen av systemet, og all testing og avlusing er gjennomført av Marine Harvest Region Nord.

– Systemet vi nå utvikler, bruker også sjøvann for fjerning av lakselus, men prinsippet og metoden er annerledes. Uttalelser fra patentmyndigheter støtter faktumet at systemet er klart forskjellig fra det vi tidligere har utviklet sammen med Flatsetsund. Det stemmer heller ikke at fiskevelferden blir dårligere i det nye systemet. Snarere tvert om, legger han til.