– De får på mange måter, for andre gang, en skuffelse fra norske politikere

Nyheter
0

Nordea-analytiker er bekymret for signalene som norske myndigheter sender til internasjonale kapitalmiljøer.

På Majorstua i Oslo har den nordiske storbanken Nordea sitt hovedkvarter i Norge. Herfra følges sjømatnæringen tett. En av dem som er tettest på er analytiker Herman Aleksander Dahl.

Analytikeren legger ikke skjul på at næringen har vært særlig spennende å følge de siste årene. Havbruksmeldingen er ikke noe unntak i så måte. Ifølge Dahl er Nordea spesielt opptatt av tre fasetter ved den.

– Først og fremst er det at man har et politisk vakuum, som man ikke vet hvor lenge kommer til å vare, forklarer Dahl til iLaks.

Stor usikkerhet og risiko
Dette vakuumet dreier seg om at uklarheter rundt konkrete tiltak, og ikke minst når de skal gjelde fra.

– Det er massiv usikkerhet for oppdretterne, investorene og ikke minst leverandørene, som kanskje kan komme til å se på ordretørke, helt frem til man får en konklusjon og en politikk som skal settes i sjøen, utdyper han.

Den andre fasetten dreier seg om det faktum at det er oppdrettere i noen regioner som synes mer utsatt enn andre.

– Det er jo risiko for en betydelig reduksjon i produksjonen, spesielt i PO2 til PO5 slik vi leser meldingen. Slik som meldingen ligger nå tenker vi at det er betydelig risiko for det, forklarer Dahl.

Arbeidsplasser og politisk selvmord
For det tredje er banken opptatt av at et nytt forvaltningssystem må støttes av en overgangsordning.

– Mangelen på en overgangsordning som gjør at dette ikke blir for brutalt fra starten av. Det gir oppdretterne tid til å tilpasse seg, og finne ut hvilken teknologi som fungerer over en lenger tidsperiode, sier han og påpeker:

– Dette trenger jo man dersom man skal endre produksjonsformen sin betydelig.

Noen umiddelbar overgang til et nytt system er dermed ikke han og Nordea så bekymret for.

– Nettopp fordi en omlegging av lisenssystemet, som ville ført til en betydelig reduksjon i produksjon, ville vært et politisk selvmord, og tatt livet av fryktelig mange arbeidsplasser, sier Dahl.

Herman Aleksander Dahl ved inngangspartiet til Nordea på Majorstua. Foto: Kjartan Aa Berge

De man glemte
En storbank som Nordea er også en inngangsport for utenlandsk kapital. Det gjelder både for andre finansinstitusjoner og for direkte investorer. Ifølge Dahl har den økte politiske involveringen i næringen gjort inntrykk på dem. Den første store overraskelsen var grunnrenteskatten. Nå foreslås et helt nytt forvaltningsregime.

– De får på mange måter, for andre gang, en skuffelse fra norske politikere, hvor de samtidig føler at de sitter med en stor informasjonsulempe. Fordi mesteparten av informasjonen kommer på norsk, påpeker han.

Han utelukker ikke at internasjonale finansmiljøer reviderer sine vurderinger om sin eksponering mot norsk sjømat.

– Når du sitter i City i London og forvalter et globalt proteinfond eller lignende, er det veldig enkelt å bestemme seg for at norsk laks er noe man setter en strek over. Og ikke ha noe eksponering mot det lenger, sier Dahl.

– Veldig definerende
Statsråd Marianne Sivertsen Næss (Ap) leverte Havbruksmeldingen like før påske. Intensjonen var å få den behandlet i Stortinget før sommeren. Og til høsten er det stortingsvalg.

– Noe av det som blir mest spennende fremover er hvem som blir den neste fiskeriministeren. Det vil bli en veldig viktig posisjon fordi den personen skal sette dette ut i sjøen, sier Dahl.

Han tror at denne posisjonen vil bli avgjørende for næringen i den kommende stortingsperioden.

– Sannsynligheten for at denne personen blir veldig definerende for norsk havbruk de neste ti til tyve årene er ganske stor, avslutter analytikeren.