De ansatte har kjøpt 30 prosent av Optimar-aksjene

Nyheter
0

Ledelsen og de ansatte har brukt krisen til å finne robuste løsninger på drift og finansiering.

Optimar, som har tre de forretningsområdene ombord på båt (onboard), akvakultur (aquaculture) og anlegg på land (onshore)fikk seg en skikkelig karamell i fjor. Fasiten ble et tap på 328 millioner kroner før skatt.

De måtte gjennomføre store nedskrivinger og omstrukteringer. Som en følge av dette trengte produsentene av Optilicer-avluseren å fylle på med egenkapital.

Økonomidirektør Kai Slettebakk forteller at de har brukt de vanskelige tidene til å tenke nytt.

–  Det var en tøff omstilling i selskapet. Det er viktig at alle drar i samme retning, får en entusiasme rundt selskapet, og jobber sammen fremover. Da ville vi gjerne tilby de ansatte å bli deleiere. Så 30 prosent av selskapet er nå eid av de ansatte. De resterende 70 prosentene er fortsatt eid av Haniel, sier han.

Alsakers brønnbåt «Kristoffer Tronds» med Optimar-teknologi ombord. Foto: Optimar

Tøff cocktail
Slettebakk bekrefter at fjoråret ble krevende for selskapet. Han trekker særlig frem tre forhold.

– Vi ble jo veldig kraftig berørt av krigen i Ukraina og bortfallet av det russiske markedet, som var stort for oss de siste årene, forklarer han til iLaks.

Dernest slo inflasjonen og renteøkningene inn.

– Det gjorde at kostnadene for dem som skal investere ble betydelig høyere. Det gjorde ikke noe lettere, for å si det slik. Investeringsviljen gikk noe ned, fortsetter Slettebakk.

Til sist kom grunnrenteskatteforslaget.

– Og så på toppen av det hele, utover høsten i 2022, så kom jo denne diskusjonen om grunnrenteskatt. Vi merket helt klart at flere satte seg på gjerdet og ville avvente investeringer, forteller økonomidirektøren videre.

Omstillinger
Summen av disse elementene gav dermed et vanskelig marked med et fallende inntekter for Optimar. Ledelsen innså at de måtte gjøre drastiske grep.

– Vi så jo da at når man har en organisasjon og en kostnadsbase som er giret inn mot en betydelig høyere omsetning, var det nødvendig med omstilling i virksomheten, forklarer Slettebakk.

Løsningen, som ledelsen valgte å gå i dialog med eierne sine om, innebar en omfattende omstrukturering.

– Vi gjorde en restrukturering av virksomheten i den forstand at vi hadde en oppsigelsesprosess i november og desember i ’22, som resulterte i at 40 av våre gode ansatte måtte forlate selskapet. I tillegg så samlet vi produksjonen vår her på Valderøya og la ned produksjonen som vi hadde på Stette, for å effektivisere ytterligere, fortsetter han.

Selskapet måtte også gjennomføre en finansiell omstrukturering, som bidro til at selskapet i praksis ble gjeldfritt, samt fikk sikret en solid likviditetsbase.

– Haniel konverterte gjelden til egenkapital. I tillegg fikk vi etablert solide kredittlinjer, utdyper økonomidirektøren.

Økonomidirektør Kai Slettebakk, Optimar. Foto: Optimar

Ansatte på eiersiden
Det siste leddet i omstruktureringen var å legge til rette for at de ansatte kunne få bli deleiere i selskapet.

– Det var en tøff omstilling i selskapet, innrømmer Slettebakk.

– Da er det viktig at alle drar i samme retning, får en entusiasme rundt selskapet og jobber sammen fremover. Vi ville gjerne tilby de ansatte å bli deleiere, sier han videre.

Selskapet, med hovedbase på Valderøya, har vært 100 prosent eid av tyske Haniel. Ledelsen foreslo at 30 prosent av selskapet skulle tilbys de ansatte. Dette stilte eierne seg positive til.

– Dere fikk fylt opp hele 30 prosenten?

– Ja, vi fikk fylt opp hele og har fordelt ut alt. Og det var flere som ville kjøpe mer, svarer Slettebakk.

Selv om Kai Slettebakk og Optimar fremdeles opplever vanskelige markedsforhold tror han at selskapet er godt rigget for fremtiden.

– Sammen med de ansatte har vi fått et godt fundament for veien videre, og det er stort engasjement og entusiasme i organisasjonen, sier han.