Danish Salmon har produsert laks på land i 12 år. Men tjener ikke penger

Nyheter
0

Pionerene sliter med å gå i pluss.

Danmark har ledet an i utviklingen av landbasert oppdrett av laks. De fleste av leverandørbedriftene og nøkkelpersonell til RAS-anlegg har historisk sett vært danske. Det gjelder også oppdrettselskapene, anført av Langsand Laks (oppkjøpt av Atlantic Sapphire) og Danish Salmon.

Hirtshals-baserte Danish Salmon har en produksjonskapasitet på 2.700 tonn laks, men utnytter ikke hele denne kapasiteten.

Les også: Oppdrettsprosjekter sikter på 2,8 millioner tonn laks på land

Krevende
Fjorårsomsetningen, på 37,6 millioner danske kroner, viser imidlertid at selskapets aktivitet er sammenlignbar med mer profilerte aktører som Atlantic Sapphire og Salmon Evolution.

– Vårt regnskapsår er april til mars, sier Kim Hieronymus Lyhne, daglig leder i Danish Salmon, til iLaks.

Men det har, over tid, vist seg krevende å tjene penger på laks på land.

Danish Salmon vurderer å utvide dagens produksjon med et nytt anlegg i størrelsesorden tilsvarende dagens anlegg.

Historisk høye laksepriser til tross; i fjor landet underskuddet på 10,4 millioner kroner før skatt. Siden oppstart, i 2011, har Danish Salmon tapt 89,7 millioner kroner på sin oppdrettsvirksomhet.

Gjeld
I motsetning til malen blant norske landbaserte oppdrettere er selskapet i vesentlig grad lånefinansiert. Ved årsskiftet hadde Danish Salmon en samlet gjeld på 183,8 millioner kroner, hvorav 125 millioner kroner er klassifisert som «kortsiktig bankgjeld». Den bokførte egenkapital var da 35,5 millioner kroner.

Danish Salmons oppdrettsanlegg, tomt og driftsmidler har en bokført verdi på 147,8 millioner kroner, viser årsregnskapet. Varebeholdningen ble ved årsskiftet priset til 17 millioner kroner.

Våren 2020 ble det kjent at de to japanske handelshusene Marubeni og Nippon Suisan Kaisha har inngått en avtale om å kjøpe 66,7 prosent av aksjene i Danish Salmon. Nippon Suisan Kaisha, fritt oversatt Japans fiskeriselskap, er verdens nest største sjømatselskap, målt etter omsetning. Selskapet er storimportør av fisk til Asia, og har også en betydelig eierposisjon i chilensk oppdrettsnæring. Selskapets omsetning er 5,7 milliarder dollar. Marubeni er verdens 14. største sjømatselskap, med en omsetning på 1,9 milliarder dollar.

Danish Salmon 2022 2021 Endring
Omsetning 37,6 45,9 -18,1 %
EBIT -9,2 -6,3 46,0 %
Resultat før skatt -10,4 -7,2 44,4 %
Driftsmargin -24,5 % -13,7 %
Alle tall i millioner danske kroner