Chile-trøbbel har reddet det norske laksesalget

Kommentarer
0

Prisfest til tross for voldsom tilbudsvekst fra Norge.

Etter en ganske krevende start på året, med altfor mye slaktefisk og omfattende pandeminedstengninger, har laksemarkedet og spotprisen klart seg forbløffende godt.

Dette skjer til tross for at norske oppdrettere, med merdene bugnende av fisk, har kjørt doble skift på slakteriene i månedsvis. Markedsleder Norges eksportvolum av økt med hele 16,4 prosent så langt i år. Hensyntatt at det såkalte HoReCa-markedet (hotell, restaurant og catering – red. anm.), som vanligvis utgjør henimot 40 prosent av totalen fortsatt ikke har kommet seg helt på beina, skulle dette normalt tilsi lave laksepriser i år.

Så har ikke skjedd. Snittprisen (FCA Oslo) så langt i år er snaut 58 kroner kiloet.

Tilvekst
Når en hensyntar det faktum at norske oppdrettere i år har kjøpt 14 prosent mer fiskefôr enn de gjorde på samme tid i fjor, vet en at tilveksten i sjøen er upåklagelig og at det vil fortsette å komme ut tunge slaktevolumer i månedene som kommer.

Etterspørselen etter laks har historisk sett steget med 6-8 prosent årlig. I det som forhåpentligvis er siste fase av pandemien er det i utgangspunktet ikke noen grunn til å anta at etterspørselsveksten i år vil ligge i øvre ende av skalaen.

Med dette bakteppet; hvordan kan lakseprisene holde seg så vidt sterke?

Manko
– Det er manko på det som kommer ut av Chile. Og det er god tilgjengelighet ut av Europa. Østkysten har ikke mye fisk, sa lakseselger Ed Stanton i den Boston-basserte fiskegrossisten John Nagle til iLaks i slutten av juli.

Etter at Norge ble kastet ut av USA-markedet i 1991 har Chile vært hoffleverandør til amerikanerne. Nå har de ikke nok fisk. Amerikanske innkjøpere har økt importen av laksefileter fra Norge med 35 prosent i år.

Idag fikk vi et nytt prov på problemene i Chile. Oppdrettselskapet Salmones Camanchaca så slaktevolumene falle med hele 40 prosent i andre kvartal. De negative effektene av algesjokket i fjor vår tynger fortsatt verdens nest største lakseoppdrettsnasjon. Salmones Camanchaca er ikke alene med å slite med den biologiske produksjonen.

Doblet
Den enes død er den annens brød.

En av dem som har profittert fra bortfallet av varer fra Chile er Lerøy-konsernet. Selskapets markedsverdi har doblet seg i løpet av ti måneder. I Lerøys kvartalsrapport, som ble offentliggjort i morges, fremgår det at selskapet estimerer en global tilbudsvekst på magre 2,7 prosent i år.

Det er ikke mye, og speiler fremfor alt at lakseproduksjonen utenfor Norges grenser er klart negativ og langt unna det som et voksende marked trenger av forsyninger.