Cermaq-salget: MÅ ikke vente på Stortinget

Nyheter
551

Det opplyser kilder som kjenner prosessene i staten veldig godt.

20. juni varslet Regjeringen Solberg at en rekke statlige selskap skal selges. Blant disse selskapene er Cermaq. På børsen prises selskapet til tett oppunder åtte milliarder kroner.

Tett etter at Ewos ble solgt, falt aksjekursen i Cermaq til 63 kroner, men forventninger om gode tider i havbruksnæringen har presset prisene oppover. De siste dagene i forrige uke ble Cermaq omsatt for 85-86 kroner på børsen. Det betyr at selskapet er blitt cirka 2,1 milliarder kroner mer verdt.

Så langt er Lerøy og Marine Harvest nevnt som mulige kandidater til å kjøpe statens aksjepost i Cermaq. Staten eier drøyt halvparten av aksjene i Cermaq etter at staten for et drøyt år siden la en milliard kroner på bordet for å kjøpe seg opp fra 43 til 53 prosent.

I år har Cermaq skaffet seg åtte nye oppdrettstillatelser, seks i Norge og to i Chile.

Statens har formelt varslet at de vil be Stortinget om en fullmakt til å redusere sin eierposisjon i en rekke selskaper. Dette skal skje i forbindelse med statsbudsjettet, som legges fram i oktober. Mange tror derfor kanskje at Stortinget skal uttale seg før staten selger noen aksjer. Slik er det nødvendigvis ikke. Personer som kjenner statens handlemåte i slike saker, forteller iLaks at staten slett ikke trenger å vente til Stortinget har gitt sitt samtykke.

Nærings- og fiskeridepartementet blir stadig kontaktet av private selskap som ønsker å kjøpe eierandeler staten har. Og staten snakker med disse hele tiden. Dersom staten finner ut at de har fått et tilbud som de liker, kan regjeringen avgjøre et salg lenge før Stortinget eventuelt har uttalt seg. I slike prosesser foregår alt bak lukkede dører, der ingenting er avklart før alt er avklart, opplyser kilder som vet hvordan staten agerer i slike saker.

Det er imidlertid mer normalt av staten å holde brede, åpne prosesser der staten leier inn aktører som bistår staten i prosessen. Da havneutbyggingsselskapet Secora ble solgt til Torghatten i 2012, skjedde det etter en slik prosess og etter Stortinget hadde samtykket til salget på forhånd.