«Cash burn» for Bonafide og Aqua Spark i Hofseth BioCare

Nyheter
0

Sørgelig avkastning for sjømatinvestorer.

Biotech selskapet fra Ålesund har vært på børs i ti år. Det har vært noe av en berg- og dalbane.

«Hofseth BioCare (HBC) har klart å få Bonafide Global Fish Fund til å eie nesten 20 prosent av aksjene i selskapet,» skriver Finansavisen.

Aksjeposten, som ligger plassert i den sveitsiske depotbanken Six Sis, består av 77,7 millioner aksjer.

«Det er unødvendig å si at Bonafides fiskefond har slitt med både avkastning og skarpe kurssvingninger det seneste året. HBC har også klart å få det nederlandske miljøinvesteringsselskapet Aqua Spark til å kjøpe mer enn fem prosent av aksjene i selskapet.

Aqua Spark kom inn i en off-market-transaksjon til kurs 8,10 kroner – langt over daværende markedskurs på 6,90 kroner. Aqua Spark spyttet da inn 98 millioner kroner i frisk kapital.

Aksjekurs Hofseth BioCare. Kilde: Infront

Etter det har det stort sett gått nedover.

Det har imidlertid ikke stoppet nederlenderne fra å handle mer. I fjor sommer, nærmere bestemt 3. juli, ble det kjent at HBC skulle hente mer penger. Selskapet ville hente 141 millioner kroner, ved å trykke 35,49 millioner aksjer. Emisjonskursen ble satt til fire kroner – 27 øre høyere enn siste omsatte børskurs.

Det ble samtidig opplyst at selskapets ledende investorer, gründer Roger Hofseth, Bonafide og Aqua Spark, hadde indikert forhåndstegninger seg for 129 millioner kroner.

Åtte måneder seinere ligger aksjekursen i 2,82 kroner. Status for Aqua Sparks innledende investering er en negativ avkastning på 65 prosent.

Spesielt lønnsom har heller ikke driften HBC vært. På ti år har HBC hatt underskudd som summerer seg til 937 millioner kroner.

«Den frie kontantstrømmen har vært negativ med 615 millioner kroner, som er nesten til forveksling lik salgsinntektene på 632 millioner kroner,» skriver Finansavisen.

«Hofseth BioCare har hentet inn 989 millioner i aksjekapital bare de seneste ti årene. Det er svært mye for et selskap som etter all kapitalinnhentingen bare har en markedsverdi på 1,3 milliarder kroner.»