Rådgivningsveteran mener at nordmenn har et unyansert syn på det afrikanske kontinentet.
Torben Foss er en av grunnleggerne av Cape Atlantic Salmon (CAS). Han har vært leder for PwC sin rådgivningsenhet for fiskeri og oppdrett i en årrekke, men er nå pensjonert. På slutten av åttitallet var han ekspedisjonssjef i Fiskeridepartementet.
CAS har fått en 15-årig lisens på oppdrett av laks ved kysten av Namibia. Den første fisken er ventet slaktet ved årsskiftet 2026/2027. Foss er opptatt av å få frem at det har skjedd en rivende utvikling i Namibia de siste ti-årene.
– Dette er ikke Nigeria. Det som vi ofte merker, og som av og til forbauser meg ganske mye, er hvor lite nyansert nordmenn er når det gjelder Afrika. Dette er et kontinent med cirka 50 nasjoner og store innbyrdes forskjeller, sier han til iLaks.
Minner fra frigjøringen
I 1990 frigjorde Namibia seg fra sør-afrikansk okkupasjon og ble en selvstendig demokratisk nasjon. Ifølge Foss har Namibia gode norske minner og relasjoner siden frigjøringskampen fra den sør-afrikanske okkupasjonen.
– Det er det erindring om fremdeles i Namibia. Norske diplomater støttet den namibiske frigjøringsbevegelsen, blant annet gjennom FN i 80-årene, påpeker han.
Foss legger til:
– Og så bygget Fiskeridirektoratet og Kystvakten opp den namibiske kystvakten etter uavhengigheten.
Ifølge Foss er dette en erindring som fortsatt står sterkt, og han tror at det kan være en medvirkende faktor for at norske interesser nå får mulighet til å utvikle ny forretning i landet.
– Det hjelper jo ofte i handelspolitiske spørsmål. Det er min erfaring, sier han.
Les også: – På sikt blir dette anlegget for lite i forhold til vekstplanene
Mandela-rådgiver med
CAS har med seg tidligere fiskeriminister Svein Munkejord som rådgiver for sitt namibiske oppdrettsprosjekt. Munkejord var statsråd i Jan P. Syse (H) sin regjering i 1989-90. Han har også vært fiskerisjef i Rogaland og fiskeriråd ved den norske ambassaden i Brussel.
– Da jeg var i departementet og var ekspedisjonssjef, var han min statsråd, forteller Foss.
Svein Munkejord er kjent for sitt engasjement for at utviklingsland skal få utnytte fiskeressursene sine bedre. Han har blant annet gitt råd til Nelson Mandela, da han var president i Sør-Afrika.
– Munkejord har bidratt betydelig til utvikling av lovgivningen i Sør-Afrika, både når det gjelder det å drive fiske, og det å drive oppdrett. Det ser ut til at nabolandet Namibia har latt seg inspirere av dette arbeidet, sier Foss, og bemerker at de har mye god lovgivning på området.
Godt sted for business
Foss får støtte fra administrerende direktør Helge Krøgenes.
– Tidsskriftet Economist har rangert Namibia som et godt sted å gjøre business. Det var også nylig en artikkel i New York Times om Namibia som et veldig spennende sted å investere, fordi det er ordentlig og ryddig, påpeker han.
Ifølge Freedom House sin ranking scorer Namibia 77 poeng på sivil frihet og politiske rettigheter, mens Sør-Afrika oppnår 79 poeng. Og på Economist Intelligence Unit sin aggregerte ranking-liste scorer landet også relativt bra.
– Namibias finansielle system er robust og utbygget med et bredt spekter av finansmarkeder, instrumenter, institusjoner og infrastruktur, fastslår Krøgenes.
På Freedom House sin rangering får forøvrig Nigeria 44 poeng.