Brexit-kaoset: – Det er helt klart at de som driver med eksport av laks, og har avtaler med Storbritannia, vil merke det

Nyheter
755

Vestlandske bedrifter forbereder seg så godt de kan på hva som skjer i forbindelse med brexit.

– Det er helt klart at de som driver med eksport av laks, og har avtaler med Storbritannia, vil merke det, sier daglig leder Kristin Bergstøl Hansen ved Slakteriet i Florø til NRK.

Bedriften, som fylte 30 år i år, sysselsetter 48,5 årsverk. I 2018 omsatte Slakteriet for 134 millioner kroner. Bedriften slakter laks og ørret fra frittstående oppdrettere i Florø og i Brekke i Sogn.

Det siste fra de britiske øyer er at opposisjonen har vunnet en avstemming om å be Brussel  om at utmeldingen av EU utsettes til 31. januar for å forhindre at britene ikke forlater EU uten en avtale 31. oktober. Håper er da å få på plass en avtale innen slutten av januar.

En «hard brexit» kan føre til at fisk blir stående på grensen, men Bergstøl Hansen sier det vet veldig lite om konsekvensene. I april kom det for øvrig på plass en avtale mellom Norge og Storbritannia ved «hard brexit», hvor det videreføres viktige bestemmelser for handel med varer som i dag reguleres av EØS-avtalen.

En annen Florø-bedrift, lakseeksportøren Norwell, har tidligere uttalt at de ikke vil ta sjansen på å sende laks til Storbritannia dersom de står uten en avtale med EU.

Utenriksminister Ine Eriksen Søreide uttaler følgende om situasjonen til statskanalen:

– Vi har gjort det vi kan, men uvissheten i næringslivet er helt reell og det er mye som ligger utenfor vår kontroll.