Blå voks fra oppdrettsanlegg også funnet i annen kommune: – Vi tar fullt ansvar og beklager for hendelsen

Nyheter
1338

Tirsdag i forrige uke drev blå voks fra et oppdrettsanlegg tilhørende Edelfarm i land i Vik i Saltdal kommune. Nå er det kommet inn tips om at det blå stoffet også er observert i Bodø kommune.

Da iLaks omtalte utslippet i Saltdal, fortalte Tom Egil Karlsen at han var fornøyd med oppryddingen som var i gang.

Karlsen bor 150-200 meter unna fjæra der utslippet lå, og var den første som oppdaget massen og rapporterte hendelsen inn.

– Følger opp saken
Men nå melder Bodø kommune på sine nettsider at de har fått inn tips om at det blå stoffet, som er en type voks som brukes til å beskytte notposer mot slitasjer, også er observert fra Tekkelvika i nord til Godøystraumen i sør.

– Bodø kommune følger opp saken med hensyn til opprydding, sier miljørådgiver Solveig Lakså i kommunen i en pressemelding.

Lakså understreker at stoffet er forbundet med lav risiko og vil brytes ned over tid, men siden stoffet virker skjemmende i naturen er Edelfarm allerede i gang med å rydde utsatte områder.

– Bodø kommune har et godt samarbeid både med Edelfarm og Salten IUA (Interkommunalt utvalg mot akutt forurensning) i oppfølgingen av saken, sier Lakså.

Beklager
Salten Aqua-gruppen, hvor Edelfarm er en av bedriftene, har også sendt ut en pressemelding i forbindelse med saken.

– Heldigvis er voksen lite skadelig for omgivelsene og brytes ned naturlig. Den er laget og godkjent for bruk sammen med matvarer, men har en skarp blåfarge som er visuelt skjemmende. Den har spredt seg med vind og strøm, og derfor er det viktig at vi nå for samlet det opp så godt som mulig. Vi ønsker å forsikre alle om at denne ikke er farlig eller skadelig på miljøet, men er skjemmende i utseende der den er vasket i land, sier Sven Inge Skogvoll, daglig leder i Edelfarm og fortsetter:

– Vi tar fullt ansvar og beklager for hendelsen. Vi har tatt tak i dette umiddelbart, og skal selv sørge for at oppryddingen skjer på best mulig måte. Vi forstår at flere kan være usikre på situasjonen, og vi har opprettet en tipstelefon for observasjoner.

I pressemeldingen utdypes det nærmere hva som skjedde da utslippet oppstod.

– På kvelden tirsdag 19. mai ble det oppdaget blåfarget voks på stranden ved Vik i Saltdal Kommune. Notposene hadde vært vasket av en ekstern servicebåt, og påføringen av voks ble utført ved Mørenot Aquaculture sin servicestasjon i Steigen, skriver Salten Aqua i pressemeldingen.

Administrerende direktør Kristian Steinshylla i Mørenot Aquaculture legger seg flat.

– Vi beklager på det sterkeste for at denne situasjonen har oppstått, både ovenfor Edelfarm og lokalmiljøet. Voksen har løsnet fra nota og visuelt ser det ikke bra ut. Det er viktig å poengtere at produktet inneholder ingen farlige stoffer eller tilsetninger, sier han.

Edelfarm og Mørenot har innført umiddelbar stans i bruk av produktet.

Edelfarm finkjemmer her strandlinje i Saltdal kommune. Daglig leder Sven Inge Skogvoll som båtfører, sammen med Bent Sollund fra Salten IUA og Bent Olsen fra Salten Brann IKS. FOTO: Edelfarm