Utslipp fra oppdrettsanlegg: Dette synet møtte Tom Egil da han kom hjem

Nyheter
1513

En blå masse fra et oppdrettsanlegg tilhørende Edelfarm drev i land i Vik i Saltdal kommune.

Saken er omtalt av både Avisa Nordland og Saltenposten.

Til sistnevnte sier miljøsjef Asbjørn Hagen i Salten Aqua-gruppen, hvor Edelfarm er en av bedriftene, at den blå massen dreier seg om en type voks som brukes til å beskytte notposer mot slitasje. Han sier voksen er vannbasert og lite miljøskadelig.

– Det er satt nye notposer i merdene, og de har blitt spylt i sjøen. Voksen har ikke vært ordentlig tørr, og har da løsnet fra notposen. Det er grunnen, men det skal selvsagt ikke skje at det kommer i land i slike mengder som dette, sier Hagen til Saltenposten.

Edelfarm gikk umiddelbart i gang med opprydding sammen med kommunen og Salten Interkommunalt Utvalgt mot Akuttforurensing da de ble varslet om hendelsen.

Det var Tom Egil Karlsen i Saltdal som oppdaget massen med de blå partiklene da han kom hjem tirsdag. Han bor 150-200 meter unna området hvor den blå massen lå. Dette er for øvrig et hekkeområde for fugler.

Selv om Karlsen reagerte sterkt på utslippet, er han så langt fornøyd med oppryddingen, som har foregått tirsdag kveld og natt til onsdag.

– Det ser bra ut på avstand, og de skal rydde i dag også, så vi håper det blir bra, skriver han i en SMS til iLaks onsdag formiddag.

FOTO: Tom Egil Karlsen (med tillatelse)