Ingen brukte mer penger i MTB-auksjonen enn Flatanger-bedriften.
Det nordtrønderske oppdrettselskapet sikret seg en maksimal tillatt biomasse på 3.800 tonn, tilsvarende nesten fem konsesjoner, til en prislapp på 597,7 millioner kroner. Det betyr at Bjørøya betalte 157.000 kroner per tonn.
Immaterielle eiendeler var i regnskapet bokført til kostpris på 89,4 millioner kroner ved utløpet av 2021.
Nå vil denne balanseposten altså jekkes opp med 597,7 millioner kroner.
Konsesjonsgrossist
I motsetning til mange av de andre byderne i den nylig avsluttede auksjonen er ikke Bjørøya i kategorien småoppdretter. Selskapet har fire ordinære konsesjoner, to grønne konsesjoner, en visningskonsesjon, samt FoU-konsesjoner med midlertidig MTB på 1.100 tonn knyttet til prosjektet Cyclus og 1.500 tonn knyttet til prosjektet Freshnet.
– Dette er en del av en langsiktig prosess. For oss er tida inne for å ta en solid utvidelse av virksomheten, og en naturlig del av utviklinga til bedriften, sier styreleder Ove Løfsnæs i Bjørøya til Namdalsavisa.
Det mellomstore oppdrettselskapet noterte seg for et resultat før skatt på 117,9 millioner kroner i 2021 – opp fra 83,1 millioner kroner i 2020. Hovedkontoret til Bjørøya ligger i Flatanger, mens sjøproduksjonen foregår i Osen, Åfjord, Nærøysund, Bindal, samt hjemkommunen Flatanger.
Solid
Bokført egenkapital i Bjørøya var ved årsskiftet 394,3 millioner kroner av en totalbalanse på 676,5 million er kroner. Den pantesikrede gjelden var da på 72,5 millioner kroner.
Etter ti måneder med rekordhøye laksepriser, er gjelden slanket ytterligere.
– Vi er omtrent uten gjeld og vi har store verdier i bedriften som står bak denne handelen, sier Løfsnes, som understreker at de ikke liker regjeringens forslag til ny grunnrenteskatt, men ble ikke så skremt at de la satsingen på is.