BioFeyn tror erfaringene fra Lovund bidrar til løsning for mer bærekraftig fiskefôr i løpet av få år

Nyheter
0

Olaisen Blue har investert én million kroner i gründeren fra Boston.

Denne uka har tre gründerselskap landet på oppdrettsøya Lovund på Helgeland. Her ventet en investering på én million kroner, og nye kontakter i norsk oppdrettsnæring. Det er Aino Olaisens satsing på nye løsninger for havet, gjennom Olaisen Blu, som står for midlene.

Den lengste reiseveien er det lege og miljøforsker, Timothy A. Bouley fra Boston, som har hatt. Sammen med sine forskerkollegaer grunnla han biovitenskap-selskapet BioFeyn. Formålet var å bruke dagens teknologi for human biomedisin til å bedre opptaket av marine råvarer i fiskefôr.

Mikkel Pedersen i Probotics og Timothy A. Bouley i BioFeyn, drøfter sine ideer.

Samme prosess som covid19 vaksinen
– Nanovitenskap har eksistert i flere tiår innen humanmedisin. I 2020 gikk feltet virkelig inn i en ny æra. To av de mest utbredte covid19-vaksinene (Pfizer og Moderna), bruker nano-innkapsling på samme måte som vi bruker den med BioFeyn. Det vil si for å beskytte og innkapsulere marine næringsstoffer bedre, slik at stoffene absorberes bedre, sier Bouley til iLaks.

Alle de tre selskapene som nå er hentet til Lovund jobber jo mot å løse reelle problemer knyttet til oppdrettsnæringen.

– Dette er også selskaper vi ser vi kan hjelpe videre, med å dele vår kompetanse og nettverk. Hjelpe de å vokse videre er en forutsetning for å investere og hente de hit til Lovund, sier hun.

Les mer: Aino Olaisens Blue hentet sine første internasjonale startups til Lovund

Ross Brook, Kjell Mikalsen, Timothy A. Bouley.

– Her lærer vi å verdsette pressen
Snart ei uke etter at Timothy A. Bouley ankom Lovund, er han ikke i tvil om nytteverdien fra oppholdet.

– Selv om det er ganske kaldt, er det utrolig vakkert her. For oss i BioFeyn er det viktig å forstå økosystemene. Det å bare sitte å se ut av vinduet på havlandskapet utenfor, gjør at vi verdsetter mer hvordan fisken havner på vår tallerken, sier han.

Kombinasjonen av hans ideer og møtet på Lovund er lærerikt for forskeren fra USAs østkyst.

Skal finne sin plass i verdikjeden
– Det er så mange som faktisk ikke forstår prosessene bak produksjonen av det vi spiser. På steder som dette kan vi begynne å sette pris på hvordan dette kan være en ren, miljøvennlig og bærekraftig produksjon av laks. I Boston og USA, langt unna steder som dette, har vi ikke den samme forståelsen, sier han.

Timothy A Bouley i selskapets laboratorium i Boston. Foto BioFeyn.

– Dette vil klart påvirke hvordan vi fremover utvikler vårt produkt. Vi har flere på trappene, og her får vi innsikt i hvordan vi skal tilpasse til oppdrettsnæringa, fortsetter han.

– Det å besøke oppdretterne, anleggene og fôrfabrikkene, gir oss en følelse av hvor vi kan passe inn i verdikjeden, sier Timothy A. Bouley.