Aino Olaisens Blue hentet sine første internasjonale startups til Lovund

Nyheter
0

Alle tre har løsninger for å løse havets utfordringer.

Denne uka kom tre startup-bedrifter til øya Lovund på Helgeland. De har kommet gjennom nåløyet til Aino Olaisens satsing på gründere som kan løse havets mange utfordringer. Hun har allerede investert én million kroner hver i to av selskapene. Det skjer i regi av Olaisen Blue, forteller daglig leder Stine Svanevik.

Løser problemer
– Kapitalen er skutt inn i Narvik-selskapet Probotic og BioFeyn fra USA, mens vi har opsjon på å investere i portugisiske Undersee. Alle tre jobber jo mot å løse reelle problemer knyttet til oppdrettsnæringen, og har en tydelig bærekraftsprofil. Det er noe som er viktig for oss i Olaisen Blue, sier Svanevik til iLaks.

Stine Margrethe Svanevik, daglig leder Olaisen Blue.

– Dette er også selskaper vi ser vi kan hjelpe videre, med å dele vår kompetanse og nettverk. Hjelpe de å vokse videre er en forutsetning for å investere og hente de hit til Lovund, sier hun. Her skal de nå videreutvikle sine ideer og produkter de neste tre månedene.

Utvelgelsen skjer i samarbeid med investeringsselskapet Katapult Ocean og deres akseleratorprogram. Ifølge selskapet selv screenet de 1.400 startup kandidater i 2020. Aino Olaisen fortalte under etableringen av Olaisen Blue i juni i fjor, at de planlegger å bruke 15 millioner kroner på drift og investeringer i nye selskaper de neste tre årene .

Les mer: Drømmer om vidundermiddel mot lus. Neste generasjon Olaisen blir med i jakten på gulleggene

Aino Olaisen i fjor sommer da hun lanserte Olaisen Blue. (Foto: Steve Hernes)

Autonom drone fra Narvik
I det siste programmet Katapult Ocean gjennomførte, var det kun BioFeyn som slapp igjennom nåløyet for å bli med til Lovund. Undersee er tidligere deltakere, mens Probotic har deltatt i andre ulike program, blant annet i regi av Norinnova og KUPA.

– Probotic er litt kjent i næringa fra før, og jobber med robotisering av undervannsoperasjoner i tilknytning til oppdrettsanlegg, forklarer Svanevik.

I Narvik utvikler de autonom teknologi som lar brukeren se og høre undervannsverdenen klarere. Gründeren, Mikkel Pedersen, forteller at de autonome dronene bare er første skritt, mens også starten på noe mer. Utvikling og bruk av intelligent teknologi for å sikre renere matproduksjon, tilpasset morgendagens behov, forklarer Pedersen.

Mikkel Pedersen, Probotic og Timothy A. Bouley fra BioFen møttes denne uka på Lovund for å drøfter sine ideer.

Bedre fôringredienser og prognoser for vannkvalitet
BioFeyn ble startet ved universitetsbyen Boston i Massachusetts, og har tatt mål av seg til å bidra til utviklingen av mer bærekraftig fiskefôr. Gründerne mener de har teknologien for å kunne gjøre det lettere å inkapsulere marint råstoff i fôret. Med det skal fisken absorbere næringsstoffene på en bedre måte enn i dag.

Fra Portugals fjerde største by, Coimbra, holder Undersee til. Portugiserne fokuser på vann-monitorering, primært gjennom å innhente relevante data. De bruker de til å tilby prognoser på vannkvaliteten den nærmeste dagene.

Pilot av løsning fra Underssee.

– Primært har de rettet dette mot algeutbrudd, men noe de ønsker å finne svar på, her på Lovund er hvordan de kan anvende dette for oppdrettsnæringen, sier Stine Svanevik.

Fremover må nok hun og de få andre som holder til på i det lille kontorfellesskapet venne seg til flere nye fjes. Ikke minst ulike dialekter, portugisisk og engelsk slik det snakkes på USAs østkyst.

Alle hoppet i havet
– Det er normalt veldig stille her på vinteren. Plutselig får vi seks personer fra tre forskjellige land inn. Det blir en stor endring i vår arbeidshverdag. Vi er allerede i gang med innføring i våre rutiner og tradisjoner. Så det ble isbading allerede første morgen klokka 07:00, smiler Svanevik.

Hun legger stolt til at absolutt alle nyankomne hoppet i havet.

Det er ikke bare den nye norske Birken, isbading med påfølgende badstue deltakerne blir introdusert for på Lovund. Viktigst blir møtene med norske oppdrettere og leverandører.

– Der har vi virkelig noe å tilby de utenlandske gründerne. Det er vanskelig for dem å komme i tett kontakt med den norske næringa fra hjemlandet. Kulturelle barrierer kan være litt høye. Her opplever de noe av høy verdi, som samtaler og møter med oppdrettere.

Ross Brook, Kjell Mikalsen og Timothy A. Bouley, nyter vintersola på oppdrettsøya Lovund på Helgeland. Foto Olaisen Blu.