Salget av genetikk-divisjonen har endret selskapets skala og karakter.
I fjor høst ble det kjent at Benchmark Holdings solgte selskapets genetikkvirksomhet til Starfish Bidco (et heleid datterselskap av danske Novo Holdings) for 3,6 milliarder kroner. Salget kom kort tid etter at samme selskap hadde slukt Stingray Marine Solutions.
I kjølvannet av salget har selskapets styre vært opptatt av å returnere overskuddslikviditet til sine aksjonærer, samt å posisjonere selskapet for videre vekst.
Fredag morgen varsler Benchmark nye planer.
Exit
Disse består av å stryke selskapets aksjer fra handel på børsene i London og Oslo, omregistrere Benchmark som et privateid selskap og tilby aksjonærer å selge hele eller deler av sine posisjoner gjennom et bud på 25 pence per aksje (totalbeløp 57 millioner pund).
Benchmark var torsdag sist omsatt på kurs 22 pence på London-børsen.

“Selskapet realiserte et brutto kontantproveny på omtrent 194 millioner pund fra sitt salg av genetikkvirksomheten, eksklusive eventuelle betingede utsatte kostnadsvederlag fra den tilhørende earn-out’en. Selskapet har brukt deler av disse inntektene til å tilbakebetale sin grønne obligasjon, revolverende kredittfasiliteter og tilhørende sikringsinstrumenter som totalt beløper seg til omtrent 87 millioner pund. Etter å ha foretatt disse betalingene og avregne transaksjonskostnader knyttet til genetikk-salget har selskapet for tiden tilgjengelige netto kontantreserver på 117 millioner pund. Dette inkluderer nettoprovenyet fra salget av Genetics sammen med kontanter ressurser for å dekke arbeidskapitalbehovet til den gjenværende virksomheten,” skriver Benchmark i en børsmelding.
Utbytte
“Etter grundig vurdering av ulike alternativer av styret og i samråd med selskapets største aksjonærer, har selskapet nå til hensikt å returnere majoriteten av nettoprovenyet fra salget av genetikkvirksomheten til aksjonærene, tilsvarende 95 millioner pund, gjennom en kombinasjon av et bud og et ekstraordinært utbytte etter implementeringen av avregistrering, samtidig som et passende arbeidsnivå opprettholdes for utviklings- og vekstkapital for konsernets gjenværende driftsvirksomhet og implementering av ledelsens eksisterende forretningsplan på kort til mellomlang sikt.”
I tillegg mener styret at kostnadene, ledelsesressursene og den regulatoriske byrden knyttet til å opprettholde handel av selskapets ordinære aksjer på AIM-indeksen i London og Euronext Oslo Growth oppveier fordelene ved å beholde slik notering, spesielt i lys av den reduserte skalaen og den spesialiserte karakteren av den gjenværende gruppens virksomhet.