Benchmark Holdings er halvert på børsen, men fortsatt ikke billig

Kommentarer
18318

Benchmark Holdings har fått juling. Og verre kan det bli.

Det har vært tøffe tak. Fiskehelseselskapet, som ble særlig kjent for å sprenge banken i sin overtakelse av de to avlselskapene Stofnfiskur og SalmoBreed, har måtte se aksjekursen bli mer enn halvert på fem år.

Det manglet såvisst ikke skeptikere da Benchmark bladde opp for Stofnfiskur og SalmonBreed i 2014. Totalt 542 millioner kroner kostet gildet som priset selskapene til 50-gangen av nettoresultatet. Både selgere, analytikere og konkurrenter måpte da verdsettelsen ble kjent.

Aslak Berge

Taper penger
Gull kan kjøpes for dyrt, og det har da også historien vist i dette tilfellet.

Benchmark tapte penger både i 2017 og 2018. Fjoråret ble gjort opp med et underskudd på 4,4 millioner pund – en framgang fra minus 7,1 millioner pund året før.

Med en børsverdi på 301 millioner pund og en nettogjeld på 55 millioner pund ligger det innbakt forventninger om ikke bare å tjene penger, men tjene penger på et nivå som selskapet aldri har vært i nærheten av.

Det er langt fra London til oppdrettsmerdene.

Egne aviser
Konglomeratet, som til og med holder seg med en rekke nettaviser og magasiner som ikke kan beskyldes for å bedrive fullstendig uavhengig journalistikk, synes å ha en omfattende ryddejobb å gjøre før prising og resultat henger sammen.

Benchmark Holdings’ aksjekurs de siste fem år. Kilde: Benchmark

Stiv prising og børsnedtur til tross, noen har fortsatt tro på aksjen.

Største eier er Ferd, Andresen-familiens investeringsselskap, som sitter på drøyt en fjerdedel av aksjene. Med seg på laget har de fått med seg kapitalforvalterne Woodford Investment Partners og Landsdowne Partners, som understreker at Benchmark Holdings er et investorstyrt selskap uten rene industrielle eiere.