Benchmark Genetics’ nye eier: – Vi har en tredelt strategi

Nyheter
0

I løpet av to måneder kjøpte Novo Holdings Benchmark Genetics, og sikret seg aksjemajoritet i Stingray. De har flere visjoner for selskapene.

– Vi er veldig spente på å gå inn i akvakultursektoren, sier Aleks Engel i danske Novo Holdings.

I oktober ble de hovedeier i luselaser-selskapet Stingray. Og denne uken ble det kjent at Benchmark Holdings har inngått en bindende avtale om å selge genetikkvirksomheten (Benchmark Genetics, Benchmark Genetics Norway og deres respektive datterselskaper) til Starfish Bidco, som er et heleid datterselskap av Novo Holdings – for opptil 3,6 milliarder kroner. 

Trehodet strategi
– Hva er strategien bak oppkjøpet av Benchmark Genetics?

– Benchmark er en ledende aktør innen genetikk, og vi har en tredelt strategi her, sier Engel til iLaks, og utdyper:

Aleks Engel er partner i Novo Holdings «Planetary Health Investments Team». Foto: Novo Holdings

– Nummer én er å utvide markedet for de eksisterende produktene til Benchmark – til nye områder og kunder. Vi er også interesserte i genetikk for andre arter enn laks. Benchmark har allerede en satsing på reker, men på sikt kan vi også se nærmere på andre akvakultur-arter.

Den siste delen av den trehodede strategien handler om troen på en mer liberal holdning overfor genteknologi i Europa.

– Vi forventer at nye genteknologier vil bli tillatt i Europa innen en to til fire års horisont, noe som vil akselerere genetisk avl av laks, reker og så videre, sier Engel.

Les også: Benchmark og STIM er til salgs. Hvem vil kjøpe – og hvorfor?

– Kan gjøre denne industrien bedre
– Begge er teknologiselskaper som støtter oppunder akvakultur. Vi investerer ikke direkte i lakseoppdrett, men vi er interessert i teknologiene som kan gjøre denne industrien bedre, sier Engel om høstens to, store oppkjøp.

Han forteller at Novo Holdings har klokketro på laks som en bærekraftig matvare – hva angår CO₂-utslipp – og at de ser på investeringene som en måte å bidra til å dekke verdens økende matbehov ved hjelp av et bærekraftig, animalsk protein.

– Planlegger dere å kjøpe flere selskaper innen akvakultursektoren?

– Begge selskapene har et globalt fotavtrykk. Stingray opererer stort sett i Norge, men med et globalt perspektiv, og Benchmark har tilstedeværelse i flere land. Begge representerer ledende teknologier på verdensbasis, og vi forventer at en rekke andre land også vil se fordeler ved å samarbeide med disse virksomhetene, sier Engel, på spørsmål om de har akvakultur-selskaper utenfor Norge i kikkerten. Her en Stingray-laser i merd. Foto: Tina Totland Jenssen

– Ikke nå, da vi nettopp har anskaffet oss to store selskaper. Vi vil fokusere på å forvalte disse først. Men med tiden kan vi være interesserte i å se på andre selskaper også, sier Engel.

Novo Holdings er ellers storeier av den danske legemiddelgiganten Novo Nordisk – som er særlig kjent for «slankemedisinen» Ozempic, og for annen diabetesbehandling.

– Transaksjonen vil låse opp betydelig verdi og gjøre oss i stand til å returnere kapital til aksjonærene, kommenterte Benchmark-sjef Trond Williksen om oppkjøpet. Han uttalte også at Novo Holdings er i en ideell posisjon for å ta virksomheten videre.