Bekymret ordfører i Nærøysund foran dagens ekstraordinære generalforsamling i NTS

Nyheter
0

Lokalpatriotisme er et sentralt tema.

Amund Hellesø sier til Adresseavisen at det ikke er opp til ordføreren å mene noe om de strategiske valgene i et børsnotert konsern, men understreker hvor viktig NTS og det lokale eierskapet er for Nærøysund.

Amund Hellesø (AP) er ordfører i Nærøysund.

– NTS er en bedrift som betyr mye for oss, og som vi ønsker skal styres fra Nærøysund. Det skjer utrolig mye verdiskaping i bedriften, og det drypper også på miljøet rundt. Det er viktige arbeidsplasser og de er ikke minst en viktig matprodusent, sier Hellesø til avisa.

En gruppering hovedsakelig av eiere med bakgrunn i Ytter-Namdalen, står bak kravet om nytt styre. Deres primære anliggende er å kaste dagens styre og velge et nytt.

Det nye forslaget til styre er uten selskapets klart største aksjonær, Helge Gåsø, og sønnen Anders Gåsø. Gåsø-familien eier 37 prosent av NTS.

Grupperingen har samtidig antydet at det også kan være aktuelt for dem å selge aksjene.

Fredag formiddag er det duket for det som kan bli den mest dramatiske generalforsamling i norsk oppdrettsnæring på svært lang tid. Stedet er oppdrettselskapets lokaler i Rørvik. Et overveldende flertall av de foreslåtte nye styremedlemmene i NTS kan være inhabile til å vurdere oppkjøpsbud.

Grupperingen bak dagens ekstraordinære generalforsamling har tilbudt 105 kroner per aksje i kontant oppgjør for NTS. Budet priser selskapets egenkapital til 13,2 milliarder kroner.

Helge Gåsø kontrollerer 37 prosent av NTS. I dag kan han bli skvist ut av styrerommet  i selskapet. (Foto: Steve Hernes).

– Klart det bekymrer oss, sier Hellesø, om muligheten for at beslutningsmakt og arbeidsplasser forsvinner. På spørsmål om han tror at også lokalpatriotisme spiller inn i maktkampen, svarer Hellesø følgende til avisa:

– Det kan jeg ikke si noe om, men det jeg kan si er at de lokale eierne har tatt et enormt samfunnsansvar i alle konstellasjonene de har vært i tidligere, og jeg ser ingen grunn til at de ikke skal gjøre det igjen.