Markedsplassen FIS.com innrømmer betydelige problemer med å håndtere fiskesvindlere.
iLaks har avdekket en rekke svindelsaker de siste tre-fire årene. Den dagsaktuelle saken om Naco Seafood har klare paralleller med tidligere omtalte saker.
- Brødrene Sperre misbrukt i ny fiskesvindel
- Naco-saken leder mot svensk tettsted
- Portrettbilde av norsk avdelingsdirektør brukt i fiskesvindel
Svindlerne bruker ofte FIS.com som handelsplass, kommuniserer via gmail-konto – samt bruker eksisterende eksportfirmas identifikasjon og presentasjonsmateriale. Det er effektive ID-tyverier. Og pengene flyttes sømløst og effektivt fra forskjellige konti i velvillige internasjonale banker.
Cyberkriminalitet
Sakene er blitt politianmeldt, men multinasjonal cyberkriminalitet har vist seg vanskelig å etterforske.
Den kombinerte nettavisen og markedsplassen Fish Info Service (FIS.com) har, som nevnt, ofte blitt brukt som arena for svindel. Dette er et problem, medgir Andres Loubet-Jambert, gründer og publisher i selskapet.
– FIS har avdekket svindlere på en rekke tidspunkter. Men det er ingen kapasitet til å kontrollere hvert tilbud eller hvem som står bak. Men FIS.com vil sette opp advarsler for annonsørene for å kontrollere nøye alle selskaper før de foretar noen avtaler, skriver Tokyobaserte Loubet-Jambert i en epost til iLaks.
Fagfolk
– I alle fall er brukerne våre fagfolk i bransjen, og er vant til å ta vare på eller spørre før forskuddsbetaling eller å gi informasjon. Det er normalt å konsultere oss, og for eksempel i forrige uke unngikk vi at et marokkansk «spøkelsesselskap» tok penger fra en forretningsmann i Spania. I fjor var det et annet tilfelle med et selskap fra Ecuador og en falsk kjøper fra Korea.
Han understreker at svindelforsøkene er et alvorlig problem.
Er tilbake
– Dette er et problem, ikke bare på FIS, men på digitale markedsplasser og sosiale medier som Facebook, Twitter og også med falske mailkonti – selv med gmail. FIS har tidligere hjulpet to selskaper og politiet (Interpol – Frankrike) i å forfølge svindlere. Etter en stille periode på noen år ser det ut til at de er tilbake. FIS vil starte undersøkelser for å prøve å identifisere hvem som er bak, fortsetter Loubet-Jambert.
– Jeg har lest artiklene på iLaks, og får noen av våre ansatte til å undersøke videre. FIS vil også gjøre sitt beste for å få salgstilbudene slettet – en jobb som har vært tidkrevende før, da svindlerne opererer på mange måter. Noen plasserer egne annonser, noen opererer bare ved å finne kontaktdetaljer til selskaper som ber om produkter, og de er effektive for å endre domenenavn, navn og adresser.
Loubet-Jambert understreker at FIS vil gjøre sitt ytterste for å stoppe svindlerne.
– Stol på oss for å gjøre det som er nødvendig for å redusere dette problemet, avslutter han.