Previwo står bak et konsept som kan bli en verdensnyhet.
Det skriver
Konseptet går ut på å tilføre laksen en bakterieblanding med gode bakterier. Laksen bader i en slik blanding i rundt 30 minutter, slik at den blir tatt opp i fiskekroppen. Bakteriene skal gjøre laksen mer motstandsdyktig mot sykdommer og gjøre at den vokser raskere.
Bakteriene skal produseres på Øra i Fredrikstad, og benyttes i produksjonen til Fredrikstad Seafood, som blir Norges første kommersielle landbaserte oppdrettsanlegg.
Henning Sørum, professor i bakteriologi ved NMBU Veterinærhøgskole, er involvert i den faglige utviklingen i Previwo. Han sier selskapet er først i verden på dette konseptet knyttet til oppdrettsnæringen, og mener effekten av blandingen allerede er dokumentert.
– I småskala med 4-5.000 smolt og postsmolt fungerer det bra. I fullskala med rundt 100.000 i hvert kar eller merd har vi en del utfordringer. Vi har opplevd oksygensvikt i vannet i tillegg til at fisken er stresset når den kommer fra smoltanlegget. Det og flere andre faktorer påvirker hvordan vi kan måle effekten, og vi jobber med å finne løsning på dette nå, sier han.
Sørum understreker at dette er bakterier som allerede finnes i sjøen, og at det er en fordel for laksen at den utsettes for dette før den eventuelt går i sjø.
Selskapet leier i dag lokaler i et forsøksanlegg hos NIVA (Norsk institutt for vannforskning) ved Solbergstrand sør i Frogn.