Raudeberg-bedriften slapp billig unna fordi de umiddelbart la kortene på bordet.
På en inspeksjon hos Slakteriet i Florø 21. mars i fjor vinter kom Mattilsynet over et parti skadet fisk, også kalt «prodfisk», på nær 18 tonn, som var sendt til utlandet. Eksportforskriften for produksjonsfisk krever at slik fisk skal feilrettes i Norge før den kan eksporteres. Det var ikke gjort i dette tilfellet, og partiet var ført ut av landet på ulovlig vis. Det var Babord Seafood, som holder til på Raudeberg, like nord for Måløy, som stod bak utførselen.
iLaks har fått innsyn i et brev fra Mattilsynet om hendelsen. Der fremkommer det at Babord Seafood har innrømmet at dette ikke var eneste gangen de hadde gjort dette. Det skjedde flere ganger i fjor.
Selger krevde ikke feilretting innenlands
Agnar Lyng er administrerende direktør i Babord Group. Han er også daglig leder i datterselskapet Babord Seafood. Lyng bekrefter det inntrufne, men understreker at selskapet sluttet med utførsel av slik fisk like etter inspeksjonen.
– Babord Seafood har ikke sendt produksjonsfisk til utlandet etter 24. mars 2023, uten at den først har vært til feilretting ved Babords eget anlegg på Raudeberg, skriver Lyng i en e-post til iLaks.
Toppsjefen ønsker ikke å si noe om hvem som solgte Babord Seafood det konkrete partiet, men innrømmer at selgeren ikke stilte krav til at «prodfisken» skulle feilrettes i Norge. Han benytter anledningen til å vektlegge at Raudeberg-bedriften primært driver med videreforedling.
– Babord Seafood har erkjent overfor Mattilsynet å ha brutt paragraf 17 i fiskekvalitetsforskriften i denne saken. Vi bedriver ikke trading av fisk, men kun videreforedling av sjømatprodukter basert på anerkjente kvalitetsprinsipper ved våre to virksomheter på Raudeberg og i Polen. Dermed er vi sikre på at fiskekvalitetsforskriftens formål i paragraf 1 er oppfylt, påpeker Lyng.
Velkjent anlegg
Lyng understreker at det samlede omfanget av eksporten ikke har vært stort.
– Babord Seafood har redegjort for Mattilsynet hvor mye fisk som er eksportert til, og feilrettet ved vårt anlegg i Polen. Kvantumet er ut fra en relativ betraktning begrenset, mener han.
Ifølge Mattilsynet har Babord Seafood forklart at det var vanskelig å oppdrive alternativer i Norge, og at produksjonsfisken derfor ble feilrettet på en velkjent foredlingsfabrikk i utlandet.
– Formuleringen «at anlegget er velkjent» er ikke fremsatt av oss, men kommer frem av brevet fra Mattilsynet som iLaks har tilgang til, forklarer Lyng.
Han legger til:
– Vi har kun benyttet vår egen kompetente videreforedlingsenhet i Polen som utfører feilretting etter samme standard som Mattilsynet krever av anlegg, når de feilretter lovlig eksportert produksjonsfisk.
Forsinket utbygging
Babord-direktøren påpeker at en del av forklaringen på at selskapet har sendt fisk til Polen også kan relateres til forsinkelser knyttet til utbygging av eget anlegg.
– Ikke ubetydelige forsinkelser i forbindelse med utbyggingen av vårt videreforedlingsanlegg på Raudeberg har vært en medvirkende årsak, og kan til en viss grad fremsettes som forklarende, forklarer han.
På bakgrunn av at Babord Seafood umiddelbart responderte på funnene, nøyde Mattilsynet seg med å presisere regelverket overfor selskapet.
I fjor høst var forøvrig Babord Seafood involvert i en sak om selvdød fisk fra Hardanger Seafood. Dette fordi Babords fabrikk på Raudeberg tok imot noe av fisken. Saken fikk mye oppmerksomhet på NRK.