I første omgang er tillatelsen for en årlig produksjon på 10.000 tonn fisk.
Møre og Romsdal fylkeskommune gir tillatelse til Averøy Seafood til å starte byggingen av sitt landbaserte oppdrettsanlegg på Tøfta, skriver Tidens Krav.
I vedtaket skriver fylkeskommunen at de gir tillatelse til å etablere «akvakulturanlegg for landbasert produksjon av matfisk av laks, ørret og regnbueørret med årlig produksjon på 10.000 tonn med en maksimal tillatt biomasse (MTB) på 8.500 tonn».
Avgrenset
Averøy Seafood har søkt om en øvre ramme på 22.500 tonn MTB, med en årlig produksjon på 30.000 tonn.
Fylkeskommunen skriver i vedtaket at avgrensningen på 8.500 tonn MTB, er basert på trinn 1 i utslippstillatelsen fra Statsforvalteren i Møre og Romsdal og at det legges opp til en utvidelse av produksjonen i tre steg med 10.000 tonn/året intervaller.
“Utslippstillatelsen fastslår at Averøy Seafood AS skal søke Statsforvalteren i Møre og Romsdal om utvidelse til neste trinn i produksjon når utførte miljøundersøkelser viser at miljøet tåler produksjonen i foregående trinn,” skriver fylkeskommunen i vedtaket.
Søknadsprosessen har ikke vært uten utfordringer.
Inhabil
I fjor vår ble det nemlig kjent at Mattilsynet ikke ville godkjenne Averøy Seafood sitt planlagte landbaserte oppdrettsanlegg på Tøfta i Averøy kommune.
Slik Averøy Seafood opplevde det var saksbehandlingen, som førte til avslaget, påfallende hurtig. Etter nærmere undersøkelser oppdaget de at Mattilsynets fagdirektør Aud Skrudland hadde vært direkte involvert i saksbehandlingen.
Ifølge Averøy Seafood sin advokat, Erik Staurset Andresen, var Mattilsynets avslag et «et lærebokeksempel på når det foreligger inhabilitet».
Aud Skrudland bor på Averøy, kun 300 meter i luftlinje fra området der oppdrettsanlegget er planlagt bygget. Skrudland, og hennes sønn Lars Øksenvåg, eier arealer og tomter i området i umiddelbar nærhet til området, ifølge Schjødt-advokaten.
På bakgrunn av den nye tilsendte informasjonen ble saken sendt tilbake fra Klagesaksenheten for ny behandling. Dermed ble vedtaket omgjort.
Nå har altså fylkeskommunen gitt selskapet tillatelse til å bygge anlegget på Averøy.
Averøy Seafood er eid 50/50 av Geir Nordahl-Pedersen og Trond Haugland, henholdsvis styreleder og daglig leder i foretaket.






