AquaGen får ti millioner kroner til CRISPR-prosjekt

Nyheter
0

59 millioner kroner fra Forskningsrådet fordeles på ni havbruksprosjekter.

− Vi trenger mer forskningsbasert innovasjon for å utvikle flere verdiskapende og bærekraftige næringer, sier Mari Sundli Tveit, administrerende direktør i Forskningsrådet, i en pressemelding.

Totalt 105 millioner kroner deles ut til prosjekter innen skog, fiske og havbruk. Fra havbruksnæringen er det blant annet AKVA group, AquaGen og Harbor som får støtte.

Kunstig intelligens og opptining
AKVA group får 3,5 millioner kroner til et prosjekt der de skal utvikle kunstig intelligens og maskinlæringsalgoritmer for å analysere forholdet mellom laksens atferd i merdene og gjellehelse. Målet er å skape et ikke-invasivt tidlig varslingssystem for å oppdage gjelleskader gjennom atferdsendringer, noe som muliggjør skreddersydde behandlingsregimer som reduserer stress og dødelighet.

Les også: – Kunstig intelligens tar oss ett steg videre

Nye Icefresh, som eies av Roger Hofseth, tildeles 8,4 millioner kroner til et prosjekt for å utvikle neste generasjons tiningsprosess for frosne fiskeprodukter i industriell skala. Prosjekt skal styrke konkurranseevnen til norsk sjømatnæring på global skala, og muliggjøre bærekraftige eksportverdikjeder av sjømat som konkurrerer med fersk fisk i kvalitet.

Randaberg-selskapet Harbor er leverandør av et strømgjerde som skal kunne beskytte mot både lus og maneter. Som iLaks tidligere har omtalt, hentet de nylig inn åtte millioner kroner i frisk kapital etter lovende forsøk på perlesnormaneter. Fra Forskningsrådet får de 5,5 millioner kroner til videreutvikling av strømgjerdene.

Les også: Ga perlesnormaneten elektrisk støt: – Neslecellene trigges helt klart

Her henges Harbor Fence opp ved Bremnes Seashore sin lokalitet Trettholmosen. Foto: Peter Tubaas / Vestland Media

Bobler og genredigering
AquaGen får ti millioner kroner til å forske på motstandsdyktighet i laks ved hjelp av genredigering gjennom CRISPR-metoden. Med CRISPR kan man gjøre endringer og «klippe og lime» i selve DNA-et. Metoden har blant annet potensial til å gjøre laks mer motstandsdyktig mot sykdom.

Les også: Genmodifisert? Genredigert? Mutert?

Planktonic får ni millioner kroner for å utvikle et nytt levendefôr for marin fisk basert på tidlige larvestadier fra brakkvannsrur (nauplier). Naupliene av brakkvannsrur har ideell størrelse for fiskelarver med liten munn, og kan erstatte bruk av hjuldyr ved fôring av marine fiskelarver i akvakultur.

Pharmaq får ti millioner kroner til å utvikle en ny vaksine mot sårsykdommen tenacibaculose hos laksefisk, og Nofitech Holding får 4,2 millioner kroner til et prosjekt om sekundær behandling av RAS-vann.

Oxy Solutions får seks millioner kroner til et prosjekt om nanoboble-teknologi for landbasert akvakultur. I tillegg får Genomar Genetics 2,6 millioner kroner for å forske på selektiv avl av Nile Tilapia.