Åpner opp det brasilianske markedet for oppdrettsfisk

Nyheter
0

Mattilsynet og brasilianske myndigheter er enige om betingelsene for eksport av akvakulturprodukter til Brasil. Allerede fra 15. september vil Mattilsynet kunne utstede helsesertifikater for produkter fra akvakultur til Brasil.  

Helsesertifikatet omfatter alle arter og produkter fra akvakultur, fra filet til hel, sløyd fisk, alle konserveringsformer, herunder også røkte produkter. Akvakulturanlegg som har mistanke eller påvist ILA eller PD vil ikke kunne eksportere til Brasil.

– Mattilsynet arbeider med markedsadgang for norske sjømat- og landbruksvarer til utlandet. En rekke land som Norge eksporterer til, stiller krav til mat- og innsatsvaretrygghet, dyrehelse, dyrevelferd, fiskehelse, fiskevelferd og plantehelse, og Brasil er blant disse. Gjennom forhandlinger, som har pågått siden 2021, har vi nå kommet til enighet om et sertifikat for produkter fra akvakultur, og det er gledelig for norsk sjømatnæring, sier Ingunn Midttun Godal, administrerende direktør i Mattilsynet, i en pressemelding.

Foto: Aslak Berge

Brasil er det sjette mest folkerike landet i verden med sine i overkant av 200 millioner innbyggere. Landet satser på økt sjømatkonsum, og er et av de viktigste markedene for oppdrettslaks fra Chile.

– Det er viktig for norsk oppdrettsnæring at vi nå har fått tilgang til å selge oppdrettsprodukter til det brasilianske markedet.  Norske myndigheter jobber kontinuerlig for å sikre markedsadgang for sjømat til flere og nye markeder. Tilgang til flere markeder sikrer sjømatnæringen fleksibilitet og gir flere muligheter for handel og vekst, uttaler fiskeri- og havminister Marianne Sivertsen Næss.

Tradisjonelt har norsk fiskeeksport til Brasil bestått av klippfisk, men muligheten for å eksportere laks åpner et nytt og stort marked for norsk oppdrettsnæring. Det nye helsesertifikatet har spesifikke særkrav til produktene og det er viktig at alle som eksporterer gjør seg kjent med kravene på Mattilsynets nettsider.

Sushi hos den brasilanske supermarkedkjeden Pão de Acucar i Rio de Janeiro. Foto: Aslak Berge