– Åpne merder i sjø er den rådende produksjonsformen i dag, og jeg tror det vil være slik også i tida fremover

Nyheter
0

Nytiltrådt fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) ønsker å stimulere til innovasjon gjennom en aktiv og teknologinøytral næringspolitikk.

– Regjeringen er opptatt av å stimulere til innovasjon, nye produksjonsformer og bærekraftige løsninger gjennom en aktiv og teknologinøytral næringspolitikk. Åpne merder i sjø er den rådende produksjonsformen i dag, og jeg tror det vil være slik også i tida fremover. Men teknologiutviklingen som pågår, som vi ser eksempler på i utviklingen av semilukkede og lukkede merder, samt havbruk til havs, er viktig for å gi havbruksnæringen flere bein å stå på, uttaler hun til iLaks.

Myrseth er spesielt opptatt av forebygging og rømming av fisk. Hun har merket seg at rømming skjer i forbindelse med arbeidsoperasjoner på anleggene.

– Alle flytende akvakulturanlegg må i dag ha nødvendige produkt- og anleggssertifikat for å lov til å drive akvakultur. Dette er viktig for å sikre at anleggene er i forsvarlig teknisk standard, slik at vi forebygger og unngår rømming av fisk. Rømming skjer nemlig som regel i forbindelse med arbeidsoperasjoner på anleggene. Det er strenge krav for å få de nødvendige sertifiseringene – og sånn må det også være, fastslår hun.

Rømmingssikkerhet
Statsråden påpeker at regjeringen i fjor oppdaterte regelverket for rømningssikker utforming og drift av oppdrettsanlegg.

– En sentral endring er at regelverket nå er teknologinøytralt. Det vil si at oppdretterne får større fleksibilitet og valgfrihet i hvordan de velger å oppfylle forskriftskravene. Dette skaper bedre rammer for nyskaping og bruk og utvikling av ny havbruksteknologi, sier Myrseth.

Cecilie Myrseth er av den oppfatningen at det reviderte regelverket har gitt større frihetsgrader enn tidligere. Det tror hun er bra. Men hun legger ikke skjul på at hun forventer at aktørene har orden på sysakene sine.

– Men med større frihet følger også større ansvar. Det nye regelverket stiller strengere krav til innehavere, akkrediterte organer, produsenter og leverandører om å dokumentere at de faktisk oppfyller forskriftens krav om teknisk forsvarlig standard, sier hun.

Frihet under ansvar
Men det finnes også ris bak speilet. Motsatsen til økt frihetsgrad for næringen er at forvaltningen utrustes med en bedre verktøykasse.

– Det økte ansvaret reflekteres også i at forvaltningen har fått utvidede muligheter til å ilegge overtredelsesgebyr når det avdekkes alvorlige brudd på de tekniske kravene. Målet må likevel være at det aldri blir behov for å ilegge slike gebyrer.

I noen områder, for eksempel i produksjonsområdene PO3 og PO4, et det et betydelig lusepress. Som følge av dette er det mange som har prøvd seg på ulike typer lukkede løsninger. Dette har hittil vist at det er mange og nye teknologiske utfordringer å hensynta.  Utfordringene har i den senere tid blitt svært synlig for semilukkede anlegg.

Les også: Cermaq den store taperen i FiiZK-konkursen

– Hvilke tiltak mener statsråden trengs for å ta bort usikkerheten knyttet til teknologien for semilukkede merdløsninger?

– Jeg er trygg på at de gjeldende sertifiseringsordningene er gode og solide, også for semilukkede systemer. Sertifiseringskravene er i stor grad harmonisert med den offisielle norske standarden for flytende akvakulturanlegg, som ble gjennomgått og oppdatert i 2021, svarer Myrseth.