Apeland, Strømmen og AKVA group vil bygge 40.000 tonns oppdrettsanlegg ved Haugesund

Nyheter
2325

Aktører med lang oppdrettserfaring fronter Ecofisk.

Det er ved et grustak i Espevik i Tysvær kommune, øst for Haugesund, selskapet planlegger å føre opp det nye landbaserte oppdrettsanlegget for laks. Firmanavnet, Ecofisk, må ikke forveksles med oljefeltet helt sør i Nordsjøen.

– Dette vil kreve investeringer på opp mot to milliarder kroner i første byggetrinn, sier Lars Erik Baustad til Dagens Næringsliv. Han er styreleder i selskapet Ecofisk som skal realisere planene.

Sammen med daglig leder Bjørn Inge Staalesen har Baustad jobbet med Ecofisk-prosjektet til og fra siden 2014. 

iLaks har flere ganger tidligere omtalt prosjektet, hvor tidligere fiskeriminister Svein Magnus Munkejord har spilt en sentral rolle.

De første 40 millionene er hentet inn fra en rekke investorer. På eiersiden er kjente størrelser som IT-gründeren Jakob Hatteland, oppdrettsfamilien Strømmen fra Nordfjord, barnehagegründeren Einar Magne Jansen fra Karmøy, Steinsvik-gründeren Bjørn Apeland og børsnoterte Akva Group.

– Vi vil nok trenge opp mot 1,5 milliarder kroner i egenkapital, sier Bjørn Inge Staalesen.

Nordea, Sparebank 1 Markets og Danske Bank er engasjert i pengejakten.

De første to milliardene skal brukes til å få opp en produksjon på 10.000 tonn. Første produksjon av postsmolt er planlagt i 2023. Den første laksen skal etter planen leveres til kunder i 2024. Fire år senere er det håpet at selskapet skal klare å nå en produksjon på 40.000 tonn. Men det vil kreve samlede investeringer på opp mot seks milliarder kroner noe som vil kreve ytterligere risikokapital.