Aminor har slaktet sin første batch: – Vi frykter ikke konkurranse med villfanget flekksteinbit

Nyheter
2346

Aminor på Halsa i Nordland er foreløpig verdens eneste kommersielle oppdretter av flekksteinbit. – Vi har fra dag en hatt et klart mål om å være verdensledende produsent av flekksteinbit i en produksjon som sikrer god fiskevelferd og lav belastning på miljøet, sier daglig leder Willy K. Sandaa til iLaks.

Det er seks år siden Aminor ble etablert, og nylig ble den første batchen med oppdrettet flekksteinbit slaktet hos Meløy-bedriften. Willy K. Sandaa sier oppstarten er etterlengtet, og mener flekksteinbitens egenskaper med tanke på konsistens og smak, gjør den til et foretrukket produkt i hvitfisksegmentet i HORECA-markedet (hotell, restaurant og catering) – både nasjonalt og internasjonalt.

– I denne sammenheng er det verdt å nevne at vi ikke frykter konkurranse med villfanget flekksteinbit, ettersom vi her tilbyr ukentlige leveranser av et ferskt og bærekraftig alternativ til villfanget fisk, sier Sandaa, og legger til at WWF har en tydelig anmodning om å ikke konsumere vill flekksteinbit grunnet manglende bestandskontroll.

FOTO: Oda Bjørklund

Samarbeider med røkeri i Oslo
Den første slaktede flekksteinbiten havner i første omgang i hovedstaden.

– For å sikre at vårt fokus med hensyn på å fortsatt være verdensledende på oppdrett av arten, har vi valgt å ikke fokusere på salg og marked i inneværende fase. I stedet har vi inngått et tett samarbeid med Fredriks Røkeri, som vil ta seg av reintroduksjon og salg av vårt produkt. Dette samarbeidet har vi svært stor tro på og vi følger spent med når innehaver av røykeriet, Fredrik Møller-Andersen, nå distribuerer fisken vår til kjente restauranter i Oslo-området, sier Sandaa.

Fredriks Røkeri produserer også røket laks til flere grossister i Oslo, og det aller meste havner hos spesialforretninger og restauranter. Bedriften leverer også til visningssenteret «The Salmon» på Tjuvholmen.

– Knekt noen koder
Til Avisa Nordland, som omtalte slaktingen først, forteller Sandaa at selskapet føler de har knekt noen koder.

– Vi tar utgangspunkt i utviklingen som har vært tilbake på tidlig 2000-tall på torsk, kveite og laks. Det er stor utvikling på vannteknologi og vannbehandling, kartsystemer og karmiljø. Dette har vi hatt fokus på fra dag en.

– Blant annet på torskeoppdrett har det vært mange forsøk som har vist seg å være et stort pengesluk. Men her er det gjort mye på teknologisiden som vi har dratt med oss. Den store forskjellen er at vi har fått mye rogn ut av klekkeri og tidlig yngelfase, og det er her man har plagdes tidligere, sier Sandaa.

Aminor på Halsa. FOTO: Oda Bjørklund

Jobber med 5000-tonnsanlegg
Så langt er det spyttet inn 70 millioner kroner i prosjektet, uten at investorer har tjent penger. Ifølge Sandaa må det ligge en forståelse om at prosjektet tar tid.  Sandaa forteller til iLaks at Aminor begynner forsiktig med å slakte noen hundre kilo de første ukene.

– Dette rett og slett for å sikre at vi opprettholder kontroll og kvalitet i alle ledd med tanke på fiskevelferd, mattrygghet og ikke minst forutsigbarhet.

Selskapet vil deretter øke slaktevolumet til 1.500-2.000 kilo per uke utover høsten, og dette er et volum de vil ligge på gjennom hele 2020. Deretter vil produksjonen gradvis øke til 3.500 kilo, og videre til cirka 10.000 kilo i uken, tilsvarende 500 tonn per år, fra 2022.

– Dette er målet i fase 1, det vil si det produksjonsvolum vi mener er nødvendig for å vise at arten har et potensiale og at produksjonen er bærekraftig, sier Sandaa.

Aminor jobber også med skisser for et produksjonsanlegg på opp mot 5.000 tonn per år, og mener det er er plass til flere produsenter.

– Basert på vår erfaring så langt, er markedene allerede i dag mer enn store nok til at flere produsenter kan komme på banen, avslutter Sandaa.