Fredriks Røkeri leverer laks på sykkel til Tjuvholmen

Nyheter
2825

Og vi fikk bli med på jomfruturen fra Vippetangen til visningssenteret The Salmon.

Snøen er i ferd med å smelte og det er tydelige tegn på at dette er årets første virkelige vårdag i hovedstaden. Langs piren foran Akershus festning ruller en sykkel med fire hjul og en stor blå kasse på lasteplanet. På kassen er det tegnet inn en sykkelrute fra Fredriks Røkeri på Vippetangen til Tjuvholmen, og på siden står det med store hvite bokstaver «The Salmon on tour».

På sykkelen sitter innehaver av røykeriet, Fredrik Møller-Andersen. Det er han som leverer laksen til det nyåpnede visningssenteret i Oslo.

– Da de startet å planlegge dette visningssenteret så synes de det var spennende med produksjon så nære. Og de er i likhet med oss, veldig kvalitetsbevisste, sier Møller-Andersen.

Kvalitet over kvantitet
Fredriks Røkeri har i dag to røykovner. All laksen de lager er håndskåret og henger til tørking, bruk av rist er ikke aktuelt.

FOTO: Andreas Witzøe

– Det er en ganske dyr laks vi lager. Alt vi gjør er for å ha den beste kvaliteten, og da blir vi dunket ut på pris veldig enkelt, sier Møller-Andersen, som virkelig legger sjelen i å få frem det beste produktet.

Fredriks Røkeri produserer røket laks til flere grossister i Oslo-området, og det aller meste havner hos spesialforretninger og resturanter.

– Vi har ingen planer om å bli store, vi skal være gode. Vi har masse ledig kapasitet, men vi sier nei til flere enn vi sier ja til. Vi får heller spise litt knekkebrød i januar, februar og mars enn å lempe på kvaliteten, sier Møller-Andersen.

Laksenerder
Fredriks Røkeri henter det aller meste av sin laks fra Pure Norwegian Seafood, en produsent som Møller-Andersen mener leverer meget god laks.

– De er en fantiastisk flott produsent som vi er veldig glade for eksisterer. Det er en dyr råvare, som har helt opp i 70 prosent marint i fôringen, sier han.

Men skal man få den beste kvaliteten på produktet må man også ha de beste råvarene.

– Vi er veldig nerdete, når vi kjøper laks så spør vi hvilken lokasjon den kommer fra, for vi kjenner til hvilke lokasjoner som er best. Blant annet Nova Sea sin lokasjon ved Træna vet vi er veldig god. Vi er så nerdete at hvis fisken akkurat har kommet i ventemerda, da vet vi at den er litt løs i kjøttet og det vil vi ikke ha. Vi er nok en vanskelig kunde, men vi har kresne kunder som krever det beste, sier Møller-Andersen.

Fredriks Røkeri har også røyket stamfisk helt opp i 15 kilo forteller innehaveren.

Fredrik Møller-Andersen tar 120 kilo ferdig røykelaks ut av ovnen på Fredriks Røkeri. FOTO: Andreas Witzøe

Maler kun med svart og hvit
Mens folk koser seg i sola langs Aker brygge kommer Møller-Andersen syklende. Det er få som ikke tar seg en ekstra titt over skulderen i det laksesykkelen passerer.

– Jeg håper jo dette vil bli god reklame. Det er jo litt gimmick det her, sier Møller-Andersen.

Han mener plasseringen av visningssenteret i Oslo er helt nødvendig.

– Her er det for lite kunnskap. Enten er det hvitt, eller så er det svart. Det er de to malingsfargene vi bruker her. Og vi kan ikke leve bare av å klippe håret til hverandre, vi må produsere noe, sier Møller Andersen og legger til:

– Det er åpenbart masse utfordringer med oppdrett, men det brukes også mye penger for å løse problemene. Så det å få et slik senter på plass slik at Oslo-folk får litt flere farger i samtalen er viktig.

Bygger kjøkken
Vel fremme på Tjuvholmen parkeres sykkelen og en eske med varer leveres på disken hos The Salmon. På sykkelen kan Møller-Andersen pakke med seg åtte esker med 20 kilo laks i hver, men i dag er det kun en eske som leveres. Når sommeren kommer blir det atskillig mer levering.

– De kommer til å ha uteservering her med 120 plasser. Det kan fort bli mange sykkelturer frem og tilbake, sier Møller-Andersen.

For å serve kundene til The Salmon skal det bygges et eget kjøkken på røykeriet.

– Det blir et kjøkken på 50 kvadratmeter, og vi kommer nok til å bruke bort i mot 2,5 million kroner på det, avslutter Møller-Andersen.

Kokken hos Fredriks Røkeri viser stor presisjon når han skjærer skjellene av skinnet på en lakseside. FOTO: Andreas Witzøe