Wenberg Fiskeoppdrett og Edelfarm er partnere i et merdkonsept som de mener vil kunne selges til flere land og andre arter. Men da må de først få grønt lys fra Nærings- og fiskeridepartementet.
– Når det gjelder OceanTECH, er målsetningen vår å skape det beste lukkede merdanlegget som kan utvikles til et kommersielt konsept, ikke bare for laks men også andre arter over hele verden, forteller Geir Wenberg til iLaks.
Salten-oppdretteren har store ambisjoner som utstyrsleverandør av den semi-lukkede merden.
– Vi har et mål ikke bare nødvendigvis for oss selv, men å skape en teknologi som er kommersielt salgbar. I motsetning til, og det er viktig, de som har fått mesteparten av utviklingskonsesjonene, jeg nevner ikke navn, så er ikke vårt mål konsesjoner på egne hender, men å utnytte konsesjoner for å lage en egen teknologi som vi kan selge. Grunnen til det var at vi veldig tidlig organiserte oss i forhold til et teknologiselskap som ble vår partner i prosjektet, og det var deres ideer fra teknologisiden, ikke oss som oppdrettere. I den tiden der det gikk ned i oljebransjen kom det veldig mange interesser fra ingeniører, teknologi og leverandører fra oljebransjen. Og det var en god ting. For det var ofte samme utfordringer som en skulle løse, sier han videre.
Endringer
– OceanTECH var initiert fra noen av de beste i oljebransjen – og Wenberg og Edelfarm i lag. Jeg sier ikke hvem det er i oljebransjen.
– Det har skjedd så mange endringer i deres bransje. De som vi samarbeider med de er globale, og de er dritskarpe. Og det er bare lykke å komme i lag med sånne folk. Vi er bitte små karer i Nord-Norge. At vi fikk muligheten til å jobbe med dem er helt utrolig. Vi har fått en veldig god connection, understreker han.
Wenberg påpeker at OceanTECH adresserer miljøutfordringene som alle etterlyser i forbindelse med åpne merder.
– Helt klart. Absolutt alle kriterier for det som ble lagt til grunn for å søke er vi innenfor. Og mer enn det. Vi har gått mye lenger enn det som ble skissert da utviklingskonsesjonene ble utlyst. Vi har også gjort et prosjekt som vi har finansert sammen med Innovasjon Norge, og gjort en liten del av OceanTECH, som gjør at vi kan sette ut en lukket merd i sjøen uten konsesjon, for vi har så tro på konseptet. Og den heter BlueTECH. I forhold til BlueTECH er vi veldig nær realisering.
Anke
OceanTECH fikk i januar 2019 beskjed fra Fiskeridirektoratet at konseptet falt innenfor ordningen med utviklingstillatelser. I svaret het det at de vil gå videre med behandling av søknaden med sikte på tildeling av én eller flere utviklingstillatelser, men la til at dette ikke er et bindende tilsagn.
Men Fiskeridirektoratet trakk seinere tilbake tilsagnet, en beslutning som ble anket. Så langt har partnerne bak OceanTECH ikke fått svar fra Nærings- og fiskeridepartementet.
– Det skal ikke være sånn at du ikke får svar. Det er ikke sånn vårt system i Norge skal fungere. Minister etter minister, regjering etter regjering. En får ikke svar på det en har søkt om. Hva er det for en måte å behandle næringslivet på? Greit, vi kan gå til sivilombudsmannen og klage, men det er noen andre folk som skal ta denne beslutningen.
Han bemerker at de har lagt store ressurser inn i prosjektet.
– Vi fikk positivt svar i 2019, innenfor kriteriene. Da satte vi i gang, peiste på, og så tok det et år og da var vi plutselig ikke innenfor. Vi hadde brukt 40 millioner da vi fikk vite at vi ikke var innenfor. Da mente de at vi hadde endret konseptet. Det er klart, det hadde gått to år, og vi hadde forbedret konseptet betydelig. Og så brukte de det for å si at vi ikke var innenfor. Det er så idiotisk, det finnes ikke maken. Vi hadde ikke satt med hendene i fanget. Vi hadde jobbet som faen. Og så kom tilbakemeldingen: «Dere har endret konseptet, ikke innenfor». Og det var da vi anket. Og så har anken lagt der. Fire ministre. Vi har purret og purret og purret. Vi får ikke svar. Normalt sett bruker jeg mye sterkere ord, men dette er ikke bra. Det er ikke sånn vi skal ha det.
Kø
OceanTECH er ikke den eneste som har anket avslag om utviklingskonsesjoner. Det er lang saksbehandlingskø hos Nærings- og fiskeridepartementet.
Nærings- og fiskeridepartementet lover imidlertid ingen avklaring med det aller første.
– Det er vanskelig å anslå når sakene som ligger i Nærings- og fiskeridepartementet vil være ferdig behandlet, men dette er et arbeid som har høy prioritet. Departementet bruker betydelige ressurser for at alle klagesakene skal få en grundig behandling og behandler disse så raskt som overhodet mulig. Sakene er store og komplekse, og det er store verdier involvert. Vi må derfor bruke den tiden som er nødvendig på hver enkelt sak. Vi kan ikke gå inn på enkeltsaker mens de er til behandling, sier kommunikasjonsrådgiver Yngve Angvik til iLaks.