Amazonas-forskningssjef advarer norske selskaper mot å droppe brasiliansk soya

Nyheter
1286

Direktøren for det brasilianske Amazonas-forskningsinstituttet Ipam, André Guimarães, mener norsk soya-stopp fra Brasil vil være uheldig.

Det har som kjent vært mange skogbranner i Amazonas denne sensommeren, og brannene knyttes til avskoging, hvor regnskog blant annet erstattes av soya.

Miljøorganisasjoner, SV og MDG har den seneste tiden krevd at norske fôrprodusenter og oppdrettere øker press på leverandører og myndigheter i Brasil. I april foreslo SV å innføre et omsetningspåbud for bærekraftig fiskefôr – med mål om å erstatte soya innen 2028.

Ifølge onsdagens papirutgave av Klassekampen har flere selskap i oppdrettsnæringen uttrykt bekymring for en situasjon som de beskriver som «akutt» og dramatisk». I forrige uke åpnet Mowi for å droppe brasiliansk soya i fiskefôret, og å finne finne andre kilder for råvarer til fôr hvis ikke situasjonen blir bedre.

I en kronikk på iLaks tirsdag skriver bærekraftsansvarlig i Skretting, Trygve Berg Lea, blant annet at selskapet er bekymret for at soya ikke blir akseptert på grunn av økt avskoging i Amazonas, mer medieoppmerksomhet og sterkere press fra miljøvernorganisasjoner.

Men i en e-post til Klassekampen, advarer direktøren for det brasilianske Amazonas-forskningsinstituttet Ipam, André Guimarães, mot norsk soya-stopp.

«Alternativet til Norge for brasilianske soya-produsenter er markeder med lavere standarder, som kan redusere miljø-beskyttelser og føre til mer avskoging», skriver Guimarães til avisen.

Guimarães understreker imidlertid at norske selskaper «må fortsette å granske sine leverandører og be om informasjon om regionene og produsenten soyaen kommer fra.»