Biff, kylling og sukker. Det er mange produkter i handlekurven som stiger betydelig i pris.
Lakseprisen har korrigert, til dels betydelig, de siste to uker, etter å ha vært handlet på historisk høye nivåer. I seks strake uker har ett kilo laks kostet over 100 kroner kiloet (FOB slakteri).
I løpet av fire kjappe måneder doblet lakseprisen seg, frem til den altså nå i mai altså har korrigert med rundt 30 prosent fra toppen.
Les også: Nytt fall for lakseprisen – ned mot 90 kroner
Substitutter
Uansett, «foodinflation» er på alles lepper. Det er slett ikke bare olje, metaller, korn, torsk og laks som har steget voldsomt i pris.
Hvis en ser på nære substitutter i ferskvaredisken på supermarkedet, vil en fort se at det er mye som har blitt mye dyrere.
Kampen om plassen i handlekurven hardner til.
Biffkjøtt, for eksempel, har aldri vært dyrere. På halvannet år har prisen steget med 39 prosent. Storfe krever vesentlig mer fôr enn oppdrettsfisk for å konvertere fôrråstoff til kjøtt. Og når fôringrediensene, som kornprodukter, mais og soya, stiger i pris, blir kraftfôret og biffen dyrere.
Snorrett
Et nærmere substitutt til laksen er hvitt kjøtt, som kylling. Kyllingprisene har lagt på seg med 89 prosent siden Covid-19 for alvor rullet inn over Europa i april 2020. Særlig det siste halvåret har prisgrafen steget nær snorrett opp.
Sukker, som ikke er et direkte substitutt for laks, men gjerne finner sin plass i handlekurven ved å være tilstede i en lang rekke forbruksvarer, har også blitt dyrere. Selv om prisen ikke er på rekordnivåer, har sukkeret blitt 73 prosent dyrere siden våren 2020.