Alsaker investerte 70 millioner kroner i ny base til Røvær Fjordbruk

Nyheter
0

– Det var dårlige kaier her før, og det trengtes en oppgradering. Men vi fikk mye mer enn vi ønsket, sier lokalitetsansvarlig Vegard Nedrebø i Røvær Fjordbruk.

Røvær Fjordbruk er datterselskapet til Alsaker Fjordbruk, og ligger i havgapet én mil utenfor Haugesund by. Her har de en visningskonsesjon og en ordinær konsesjon på 780 tonn hver.

Den eneste lakseoppdretteren i Haugesund kommune har også en relativt fersk base, etter at Alsaker-konsernet investerte 70 millioner kroner i nytt kaianlegg, ny fôrhall, nye lagre og totalrenovering av det tidligere makrellmottaket.

Lokalitetsansvarlig Vegard Nedrebø (til høyre) foran den ene lagerhallen, sammen med Helge Rasmussen som er pedagogisk leder for Røvær Havbrukssenter. Foto: Tina Totland jenssen

– Hele basen er ny. Det er gjort enorme investeringer her på kaien, og med nye bygninger, sier Nedrebø.

Før grunnrenteskatten
Byggestart var i 2018, i 2021 stod basen ferdig og i 2022 ble den åpnet. Å bygge noe som helst på en øy uten veiforbindelse, som ligger én mil fra fastlandet, har sine utfordringer.

– Det har vært mange betongbiler fraktet ut her med ferje, rundt 225. Det var litt av en logistikk og få det ut hit, sier han.

Den nye fôrhallen har kapasitet til 400 tonn fôr, tidligere 150, forteller Nedrebø. Foto: Tina Totland Jenssen

Selv om mesteparten av byggingen foregikk under pandemiens glansdager, skal ikke det ha vært noe hinder.

– Det viktigste er at det skjedde før grunnrenteskatten. Hadde den slått inn først, hadde vi nok ikke fått på plass halvparten av det vi har fått nå. Investeringsviljen var nok noe annet da, sier Nedrebø.

– Det var nesten bare fjell her før, sier Vegard Nedrebø. Røvær Fjordbruk har drevet med lakseoppdrett siden 2004. Slik så det ut før oppgraderingen. Foto: Alsaker Fjordbruk

Mowi snudde – ringte Alsaker
Det var faren til Nedrebø, Roald Nedrebø, og driftsleder Alf Harald Thorsen som tok initiativ til å starte med lakseoppdrett på den værutsatte øya.

Thorsen og Nedrebø kjøpte makrellmottaket, som nå huser kontor og fellesarealer, i 1990. De drev med kveite, frem til en varm sommer som kveita tålte dårlig. Deretter var det lite aktivitet på tomten, før en matfiskkonsesjon for laksefisk dukket opp.

– Det er en helt annen verden her nå enn da vi starta, sier Thorsen.

Driftsleder Alf Harald Thorsen, med det gamle makrellmottaket i bakgrunnen. Foto: Tina Totland Jenssen

I utgangspunktet hadde Thorsen og Nedrebø en avtale med Mowi (da Marine Harvest) om å begynne med oppdrett på Røvær. Den planen gikk i grus på grunn av dårlige tider og investeringsstans, og Mowi trakk seg ut, forteller Thorsen.

– Da tok jeg en telefon til Gerhard, og han hoppet på med én gang, sier han.

Gerhard er altså Gerhard Alsaker, som grunnla Alsaker Fjordbruk sammen med sin far. Alsaker Fjordbruk kom inn på eiersiden av det som da het Røvær Fiskefarm i 2002.

I fjor fikk Alsaker-konsernet et resultat før skatt på 1,2 milliarder kroner, og omsatte for over 2,9 milliarder kroner.

Les også: Alsaker blar opp 40 millioner kroner til ny svømmehall på Tysnes

– Alsaker er flink til å investere i lokalsamfunn, fastslår Thorsen.

Splitter ny «Ritter»: I november fikk Alsaker og Røvær Fjordbruk et nytt fartøy i stallen, levert av Heim Maritime. «Ritter» er nå den primære fôringsbåten til Røvær-oppdretteren. Foto: Tina Totland Jenssen

Sterk tilknytning til Røvær
Røvær Fjordbruk har seks faste ansatte. De fleste som jobber der har enten vokst opp på Røvær, eller har en annen tilknytning til øya, forteller Vegard Nedrebø.

Selv har han vært i selskapet i åtte år, og jobbet først som ferie- og helgevikar. Selv om faren hans var med fra start, var det ikke gitt at han selv skulle bli på langsikt.

Nå pendler han til Røvær fra Haugesund, og trives godt med hverdagen i havgapet på øygruppen, som har 85 fastboende.

Les også: Havbrukssenteret drypper på hele øysamfunnet: – Stor tro på at det vil beholdes

Lokalitetsansvarlig Vegard Nedrebø ombord på det nye fôrfartøyet «Ritter». Foto: Tina Totland Jenssen

Øya ligger såpass langt ute i havet at det er lite lusesmitte, forteller Nedrebø.

– Det er få naboer, og dermed lite smittepress. Lakselus som eventuelt kommer helt ut til Røvær holdes nede med leppefisk, sier han.

– Men det er mye bølger og vind.

Røvær Fjordbruk har tre lokaliteter på sørsiden av øygruppen Røvær. Foto: Tina Totland Jenssen