– Algeprodusert fargestoff kan erstatte kjemisk produsert astaxanthin

Nyheter
1254

Gründer Gabriel Ossenkamp i Fjordalg har startet utvikling av algeprodusert naturlig fargestoff til oppdrettsfisk.

Syntetisk fargestoff brukes for for å gi oppdrettslaksen en tilsvarende farge som villaksen har. Villaksen har fått sin farge gjennom å spise krepsdyr, som har fått sin røde farge fra alger de lever av.

Gabriel Ossenkamp. FOTO: FjordAlg

– Algeprodusert fargestoff kan erstatte kjemisk produsert astaxanthin. Vi vet at rundt 50 prosent av dette går rett gjennom og ikke kan brukes av oppdrettsfisken. Det betyr at lakseindustrien kaster bort rundt 250 millioner i året, sa Ossenkamp under Miljøseminaret i Florø onsdag og torsdag, skriver Firdaposten.

Seminaret er en årlig samling for næring, forvaltning og forskning, og tok opp blant annet informasjon om mikroalger og andre nye ingredienser i fôrproduksjon til oppdrettsfisk.

Ossenkamp vurderer også å starte produksjon hvor alger produserer omega-3-fettsyrer, basert på fotosyntese, istedenfor sukker som råstoff.

– Utfordringen er at det går med 10-20 kilo sukker for å produsere en kilo omega-3. Det vil si at man behøver store landareal, store mengder vann og 500.000 tonn sukker for å lage nok til den norske oppdrettsindustrien. Derfor må vi tenke annerledes, sa Ossenkamp.