Algeangrep i nord ryster lakseprisen

Nyheter
1725

Uavklart situasjon skaper stor usikkerhet i markedet.

– Nå falt det skikkelig her. Det skjedde jævlig fort – for to timer siden, sier en eksportør til iLaks.

– Det var de store som plutselig slapp prisen ned. Men, det er ikke det, det har vært tregt hele uken. Det har vært med tap.

– Det ble for høyt. Når en passerer 60 kroner, så funker ikke markedet, forklarer han. 

Fakta

iLaks henter hver fredag etter lunsj inn spotpriser for laks. Dette er fisk som skal leveres den følgende uke. Her kontakter vi flere ledd i verdikjeden, herunder oppdrettere, eksportører og importører. Vi har alltid minst fem uavhengige kilder, selv om ikke alle kildene nødvendigvis vises på trykk. Vi varierer hvilke kilder vi bruker, og bruker ikke de samme kildene hver gang.

Slaktepress
– Litt kaos idag, sier en lakseselger hos en nordnorsk oppdretter. – Det er litt som skjer rundt algeoppblomstringen, og hvordan markedet reagerer på det. Det er mulig en må slakte en del i løpet av helgen. Det er mye av denne fisken som er 1-3 kilo.

– For 3-6 kilo hører jeg stabile priser, men har foreløpig ikke mange salg. Jeg hører også fra en del eksportører at det skal ned. Men i flymarkedet tok det bare ett minutt å bekrefte første ordren, sier han.

Stabile priser er det imidlertid få som vil kjøpe på idag. Prisnedgang er gjennomgangsmelodien fra de fleste kilder.

– Et par kroner på stor og fire kroner under fire kilo, skriver en eksportør i en sms til iLaks.

– Den skal ned til mellom 55-60. Tør ikke kjøpe. Må få konkret fra markedet, skriver en annen.

Mer fisk på vei
– Det skal ganske bra ned. Det er full slakteuke neste uke. Så det er klart det skal ned, sier en utenlandsk importør, og viser særlig til algeproblemene i Nord-Norge.

De syv industrikildene iLaks har snakket med fredag viser til følgende prisleie (FOB oppdretter) for neste uke:

  • 3-4 kilo 55-58 kroner
  • 4-5 kilo 57-60 kroner
  • 5-6 kilo 58-63 kroner
  • 6+ kilo 65-72 kroner

– Det er få priser som har satt seg. Jeg tror den prisoppgangen som kom etter Brûssel, den burde aldri skjedd. En blir vel å gå i 17. mai-toget og kjøpe og selge fisk denne gangen også, sier en trader lakonisk.

– Det siger ned. Ute er det veldig stille. Her er store kjøpere som ikke er på kjøperen i det hele tatt neste uke. Vi er veldig tilbakeholdne. Algene skaper stor usikkerhet, sier en annen trader.