Her står kassevis med død fisk etter algeangrepet

Nyheter
3322

– Algene kom som lyn fra klar himmel, sier daglig leder i Northern Lights Salmon, Elisabeth Balteskard til iLaks.

Nå star kasse på kasse med død laks samlet opp på kaia i Balteskard i Grovfjord. Algeoppblomstringen har truffet familiebedriften Northern Lights Salmon hardt og brutalt.

– De karene du ser på bildet er bare en liten del av totalen. Det er tøft å svelge for å si det rett ut, sier Balteskard.

Hun forteller at de koordinerer situasjonen fra kontorene på Balteskard, et par kilometer fra Grovfjord, og tar inn fisken etter hvert.

– Det er ikke noe annet å gjøre nå enn å få fisken på land og ta det derifra. Vi får fisken på land, men utfordringen er å få den kvernet, det er rett og slett ikke nok kapasitet i området, sier Balteskard.

FOTO: Northern Lights Salmon

Risikosport
Elisabeth Balteskard forteller til iLaks at de må dekke mesteparten av tapet selv.

– Størstedelen må vi dekke selv, det er store egenandeler. Men vi har hatt utfordringer før, så vi har lært at det kommer smeller, sier hun.

– Men dere greier dere?

– Det er store verdier som går tapt. Vi må ta en evaluering når vi er ferdig med dette, vi har noe å gå på fra tidligere.

– Vi har en stor arbeidsstokk, ikke minst på slakteriet, som skulle ha jobbet hele sommeren. Hvordan det blir nå vet vi ikke enda, legger hun til.

Sårbare
Mengden død fisk er så stor at det er ikke bare utfordringer med å få den kvernet. Siden onsdag har trailere gått i skytteltrafikk fra Lofoten, med kar, for å legge laksen i.

– Vi har mange båter og mannskap i sving, og overvåker hele tiden. Vi mener vi har god kontroll på situasjonen nå. Men det er stygge tall på dødelighet, sier Balteskard.

Hun forteller at de er spesielt sårbare grunnet situasjonen til bedriften, med få og store lokaliteter.

– Vi har få lokaliteter og har jobbet i 5-6 år for å få nye. Derfor er vi ekstremt sårbare fordi vi har store lokaliteter. Hadde vi hatt flere lokaliteter kunne vi spredd risikoen utover, avslutter hun til iLaks.

Fiskehelsetjeneste ved Kristoffer Berglund Andreassen tar fiskeprøver. FOTO: Northern Lights Salmon