Akvafuture: – Vi er svært godt fornøyd med å levere 84 millioner på bunnlinjen

Nyheter
0

Brønnøysund-selskapet mer enn doblet resultatet og omsetningen. Lederen uttrykker imidlertid frustrasjon over myndighetene.

Akvafuture driver oppdrett av det de kaller miljølaks på tre lokaliteter på Sør-Helgeland i Nordland. Her forvalter 26 ansatte totalt 30 flytende, lukkede «Akvapods»-merder.

«Etter 13 års utvikling er selskapet kommet i en posisjon hvor vi de siste årene leverer industriledende biologiske resultater med vår teknologi,» skriver selskapet i en pressemelding knyttet til årsregnskapet for 2023.

Nøyde seg ikke med dobling
Driftsresultatet for 2023 økte med 110 prosent i forhold til 2022-tallene, og resultatet før skatt med 159 prosent. Resultatet etter skatt ble på 84,2 millioner kroner, opp fra 33,1 millioner kroner i 2022.

Ifølge Akvafuture har de stått for anslagsvis nær alt av verdens slaktevolum fra flytende, lukkede merder i 2023. Her er selskapets Akvapods. Foto: Akvafuture

– Resultatet er utelukkende fra slakt av laks som vi har solgt til humant konsum. Denne fisken har stått hele sin sjøfase skjermet i lukkede merder, uten lus, med slamoppsamling, og ingen har rømt, uttaler daglig leder Thomas Myrholt i en e-post.

Resultatene bærer preg av at størsteparten av utslaktingen fra de tre lokalitetene skjedde i samme kalenderår. I kombinasjon med gode laksepriser ga dette god lønnsomhet.

Fikk ikke forlengelse
Selskapets omsetning endte på 498,2 millioner kroner, et hopp fra 221,4 millioner kroner året før. Det gir en omsetningsøkning på 125 prosent.

– Omsetningsveksten skyldes i stor grad en volumøkning, da vi måtte slakte ut biomasse ettersom våre særtillatelser ikke ble forlenget fra januar i år. Fiskeridirektoratet ønsker ikke å prioritere særtillatelser til lukket oppdrett, og vi har visstnok for lav dødelighet til å kalle det vi gjør forskning, kommenterer Myrholt.

– Vi er svært godt fornøyd med å levere 84 millioner på bunnlinjen. Vi har et godt team som blant annet har måtte håndtere strømbrudd, kabelbrudd, og den verste vinterstormen på tiår uten alvorlige driftsavvik, og dermed alltid klart å ta vare på fisken, sier daglig leder Thomas Myrholt. Arkivfoto: Steve Hernes

– Svært synd
Myrholt forteller at et av anleggene fortsatt står ubrukt, i påvente av særtillatelser eller en ny ordning for miljøteknologi.

– Vi synes det er svært synd at et av Norges best presterende anlegg ikke får ta del i utdelte produksjonstillatelser langs kysten. Vi ønsker å få det i produksjon igjen, men vi står også klare til å utvide med flere lukkede merder på vår plattform, og er spente på hvordan regjeringen følger opp stortingsvedtaket om mer miljøteknologi, skriver han, og fortsetter:

– Med gjentatte gode biologiske resultater opplever vi støtte fra både bank, kommuner og våre investorer til å utvide, men vi venter enda på politisk handlekraft som gir oss lov.

Spark oppover
Akvafuture skriver i årsberetningen at de har drevet med lusefri lakseoppdrett siden 2013, og kommer med et spark til myndighetene: «Selskapet opplever å ha «løst lakseluskoden», men til lite interesse fra norske myndigheter til å ta lærdom av våre resultater eller søke bredere implementering.»

Videre mener de at reguleringen av oppdrettsnæringen er mangelfull, og at den ikke legger til rette for nyskapning og positiv disrupsjon.

Ved utgangen av året utgjør selskapets balanseførte egenkapital 332 millioner kroner, som gir en egenkapitalandel på 51,7 prosent.

Les også: – Her er det unike med Akvafuture sine merder

Akvafuture 2023 2022 Endring
Omsetning 498,2 221,4 125,0 %
EBIT (driftsresultat) 125,6 59,8 110,0 %
Resultat før skatt 108,9 42,0 159,0 %
Driftsmargin 25,2 % 27,0 %
Alle tall i millioner kroner