AKVA group fortsetter planlagt levering av merder fra Vadsø til Russland i slutten av mars

Nyheter
0

– Vi må alltid ta våre egne valg ut fra våre premisser, sier Ståle Økland.

Natt til 5. mars la to russiske taubåtene «Kamyman» og «Kaptain Shebalkin» til ved kai Vadsø. Der ventet laksemerder fra AKVA group. Under to døgn senere satte båtene kursen tilbake til Ura Guba, nordvest for Murmansk, der de skal plasseres ut til kunden Russian Aquaqulture.

iFinnmark fikk da opplyst at de to taubåtene skal ha vært i Vadsø tre eller fire ganger i løpet av det siste året i forbindelse med denne jobben. Merdene produseres av Helgeland Plast, og monteres i Vadsø før de hentes av kunden som står for transporten selv (Ex Works, red anm.)

Etter det iLaks kjenner til, vil de to taubåtene vende tilbake fra Ura Guba innen utgangen av mars. Da skal nye ferdig monterte merder hentes. Disse skal være en del samme leveranseavtale med Russian Aquaculture.

Norske oppdrettsmerder på vei til Russland.
FOTO: Bård Wormdal/NRK, mai 2020.

Direktør for kommunikasjon og bærekraft i AKVA group, Ståle Økland, er forelagt spørsmål om leveransen som skal skje i mars, men ønsker ikke å gi konkrete opplysninger til iLaks.

– Vi leverer på allerede inngåtte avtaler, uten at vi går nærmere inn på hvilke leveranser dette gjelder, svarer Økland.

– Dere uttalte tidlig i mars at dere anser leveringene til Russland for å være levering til matindustrien, som ikke er underlagt sanksjoner, men at dere følger utviklingen og følger situasjonen fra time til time og dag for dag. Har dere gjort andre og eller nye vurderinger etter dette?

– Nei, dette er fortsatt vår vurdering.

– Er det aktuelt for dere å stoppe levering på eget initiativ?

– Det er ikke noe vi vurderer nå.

Ståle Økland. FOTO: AKVA group

– Vil dere levere utover avtalte leveranse, annet utstyr som fôrslanger, annet tilbehør til fôrflåter i løpet av våren?

– Vi leverer på allerede inngåtte avtaler. Hva som skjer senere, kan vi ikke si noe om nå.

– Har dere fått betalt for leveransene som er gjort, og er det sikret betaling for det som gjenstår? 

– Vi kommenterer ikke kunders betalingsevne.

 – Hvordan er dialogen med kunden Russian Aquaculture, og hvordan har den vært siden krigens utbrudd?

– Vi har et profesjonelt forhold til Russian Aquaculture. Det har vi hatt i flere år. 

– Vil dere revurdere videre kundeforhold til Russian Aquaculture fremover?

– Det er vanskelig å si noe om fremtiden under de rådende forholdene.

I følge AKVA group er det russiske markedet på i underkant av fem prosent for konsernet. Satsingen på det russiske markedet begynte å materialisere seg fra 2012, og omsatte for 170 millioner kroner de første tre-fire årene. Merdene som leveres til Russland produseres ved fabrikken på Båsmoen utenfor Mo i Rana.

Les også: Trenger mer plass: Fabrikken på Båsmoen presser ut 3.200 kilo plastrør i timen

Store siloer med plastgranulat som blir til rør på fabrikken til Helgeland Plast. (Foto: Steve Hernes)

Derfor bør oppdrettsindustrien følge opp med sanksjoner
Sanksjoner betyr noe. Her bør laksebransjen kjenne sin besøkelsestid – og stoppe eksport av smolt, brønnbåttjenester og fiskefôr til Russland, skriver iLaks-redaktør Aslak Berge i en kommentar i dag.

– Det er et stort press, blant politikere, opinion og media om å bryte så mye som mulig av samarbeid med Russland. Hvordan opplever dere i AKVA group som selskap og stab dette? 

– Det som skjer i Ukraina, er dramatisk og dypt tragisk. Som et globalt selskap er dette et landskap vi må navigere i. Vi forholder oss til sanksjonene fra myndighetene.

– Er dere i dialog med andre utstyrsleverandører, med samme problematikk å forholde seg til? 

– Det er naturlig å snakke sammen om slike problemstillinger, men vi må alltid ta våre egne valg ut fra våre premisser, sier Ståle Økland til iLaks.